Cercetătorii fac planuri pentru un aeroport circular

Un aeroport care să aibe o pistă de aterizare și de decolare în formă de cerc ar reduce semnificativ poluarea fonică. De asemenea, va ocupa o suprafață semnificativ mai redusă decât conceptele actuale. Dezvoltatorii speră să deschidă un astfel de aeroport circular în mai puțin de 20 de ani

Tot mai mulți oameni aleg avionul ca mijloc de transport, chiar și pe distanțe medii. Numărul pasagerilor crește de la an la an iar până în 2035 va crește de la 3,8 miliarde cât este în prezent la 7,2 miliarde. Acest lucru cere o capacitate tot mai mare din partea aeroporturilor, a căror extindere este extrem de costisitoare și se lovește de critici din partea populației. Un concept al cercetătorilor europeni ar putea fi o soluție. Aceștia au dezvoltat un concept de aeroport cu pistă circulară, utilizând fonduri de cercetare de la Uniunea Europeană.

Ceea ce pare la început surprinzător, are mai multe avantaje, spun cercetătorii de la Netherlands Aerospace Centre (NLR): conceptul cu acest nume, “The Endless Runway”, ocupă mai puțin spațiu decât aeroporturile convenționale, reduce cantitatea de noxe emise și reduce poluarea fonică.

Principalul avantaj al pistei rotunde este faptul că nu există nici un fel de limitări de decolare sau aterizare pentru avioane. Avioanele vor putea decola în toate direcțiile și vor putea ateriza de oriunde. Acest lucru permite aeronavelor să găsească mereu un culoar de aterizare unde contracurentul și curentul frontal de aer să fie cât mai reduse, subliniază conducătorul echipei de cercetare și dezvoltare de la NLR, Henk Hesselink, pentru Magazin International Airport Revue. Astfel că operarea va rămâne stabilă indiferent de starea vremii. Adică diferit de aeroporturile actuale, unde vântul puternic afectează capacitatea aeroportului.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Forscher-planen-kreisrunden-Flughafen-article19768993.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 47 = 57