Cercetătorii sunt indeciși cu privire la speranța maximă de viață

f5498d778570057f1c37b92501455293

Există limite superioare naturale pentru durata maximă de viață sau pot oamenii să trăiască nelimitat, cel puțin teoretic? În legătură cu această întrebare cercetătorii sunt foarte indeciși. Un studiu actual cu date din 40 de țări reaprinde dezbaterile.

Durata maximă de viață a oamenilor are o limită superioară naturală. Cel puțin așa cred cercetătorii americani după ce au analizat date demografice curprinzătoare din peste 40 de țări. Probabilitatea ca un om să ajungă să trăiască peste 125 de ani este însă foarte redusă, scriu oamenii de știință în revista “Nature”. Directorul fondator al institutului “Max Planck” pentru cercetare demografică de la Rostock, James Vaupel, nu este de acord: studiul nu contribuie cu nimic la stabilirea cauzelor pentru care trăim atât cât trăim.

Care este motivul? Din secolul 19 speranța medie de viață a crescut constant în majoritatea țărilor. La oamenii care trăiau în anul 1900 în Franța aceasta era estimată la mai puțin de 45 de ani, iar copii născuți în anul 2000 au o speranță medie de viață de peste 75 de ani.

Creșterea speranței de viață cu 30 de ani în decurs de un secol a fost pusă de experți pe seama progresului înregistrat în tehnologie și medicină. Acesta a temperat rata mortalității infantile, dar și pe cea de la vârste mai înaintate.

Chiar și vârsta maximă la data decesului a crescut semnificativ în ultimele decenii. Persoana care a fost înainte cea mai vârstnică din lume, franțuzoaica Jeanne Calment, a decedat în anul 1997 la vârsta de 122 de ani. Dar putem merge mai departe? Sau ne apropiem noi ca specie de o limită superioaă a vieții, care nu va mai putea fi depășită? Sau putem oare să trăim mai mult, dacă respectăm anumite condiții optime? Această întrebare rămâne până în prezent fără răspuns.

http://www.n-tv.de/wissen/Forscher-streiten-ueber-maximale-Lebenszeit-article18791156.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 19