Ceva foarte rar. Coreea de Nord a transmis un mesaj către toţi coreenii, în care face apel la reunificare

Regimul din Coreea de Nord a transmis un mesaj rar adresat “tuturor coreenilor, de acasă şi din străinătate”, în care face apel la un “pas înainte” pentru reunificare, fără ajutorul altor ţări, potrivit presei de stat de la Phenian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Conform mesajului, “toţi coreenii ar trebui să promoveze contactele, călătoriile, cooperarea dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud”, subliniind că Phenianul “va strivi” orice provocare la adresa reunificării Peninsulei Coreene.

Regimul Kim Jong-Un a transmis că tensiunile militare din regiune au reprezentat “un obstacol fundamental” în calea îmbunătăţirii relaţiilor inter-coreene şi a reunificării. Totodată, acţiunile militare comune desfăşurate de către sud-coreeni cu “forţe din exterior” – cu trimitere la SUA – s-au dovedit a fi “nefolositoare” pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA a precizat că anunţul a fost făcut după o întrevedere comună a guvernului şi a partidelor politice.

La 9 şi 15 ianuarie, reprezentanţi ai Coreei de Sud şi ai Coreei de Nord au purtat discuţii la nivel înalt în regiunea demilitarizată Panmunjon, la doi ani de la întreruperea legăturilor.

Sportivii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor defila împreună la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, cu acelaşi steag, la ceremonia de deschidere, o premieră în ultimii 12 ani. Totodată, cele două state vor forma o singură echipă de hochei feminin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =