Chiar asa, care sunt avantajele tichetelor de masa in format electronic?

Snapshot 2015-01-14 20-01-32

Chiar asa, care sunt avantajele tichetelor de masa in format electronic?

O hotarare privind acordarea tichetelor de masa, care ofera angajatorilor sa opteze pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, sub forma unui “portofel electronic”, un suport asemanator cardului bancar alimentat de emitenti a fost avizata azi, miercuri, 14.01.2015 de Guvernul nostru.  Astfel, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.

Hotararea de Guvern implementeaza prevederi ale Legii nr. 291/2013 de modificare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie. In cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta “portofelul electronic” cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

De asemenea, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea 291/2013, Hotararea de Guvern ofera angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa, in sensul ca elimina prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi. Un alt element de noutate introdus de actul normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in actul normativ se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

Hotararea de Guvern include, de asemenea, informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona “tichetele electronice”. Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, actul normativ urmareste si alte obiective, precum: cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa, asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa. Dupa zambet gasiti cinci avantaje corecte ale acestor tichete pe suport electronic.

——————————————————————————————————————–

regular_smile…..Un român care tocmai si-a luat niste suc cu tichete electronice, se aseaza la computer si  încearcă să agaţe o străină pe Facebook:


– Hello!


– Hello!


– Where are you from? (de unde eşti?)


– France!


– Du-te bă, nu te cred!


– Pe bune!

——————————————————————————————————————–

Cardurile de masa vor functiona in paralel cu tichetele pe hartie si veti putea plati la POS-urile din magazine, la fel cum faceti cu un card bancar obisnuit.

1-Puteti plati mai putin sau mai mult de suma de pe tichet, 9,35 lei. Daca cu un tichet de hartie nu puteti achita produse de o valoare mai mica de 9,35 lei, suma actuala de pe un tichet de masa, cu cardul de masa puteti plati sume mai mici sau mai mari decat valoarea tichetului de masa. Plata se va face la orice POS, cu conditia ca acel magazin sa primeasca tichetele de masa pe care dvs. le primiti de la angajator. Cardul de masa sau tichetele electronice functioneaza la fel ca un card bancar, la orice POS, in baza unui cod PIN.

2-Avantajele pentru angajatori si salariati. Angajatorii vor beneficia de optimizarea mai buna a costurilor si a proceselor cu achizitionarea, transferul si distributia tichetelor de masa, reducandu-si in acelasi timp volumul de munca alocat. Firmele vor elimina totodata costul lunar al tiparirii tichetelor pe suport de hartie. Pe de alta parte, salariatii care vor primi tichetele de masa electronice vor beneficia de costuri zero si mai multa flexibilitate in utilizarea tichetelor de masa electronice intrucat se plateste suma exacta pentru produsul dorit, spre deosebire de cele pe suport de hartie.

3-Ce castiga comerciantii si statul de pe urma tichetelor de masa electronice. Comercianti au posibilitatea scaderii comisioanelor pentru tichetele in format electronic prin utilizarea infrastructurii existente de acceptare a platilor cu carduri bancare; eliminarea procesului de numarare si scanare a bonurilor de masa la casierii, incasarea mai rapida a fondurilor si scaderea costurilor administrative intrucat se vor elimina operatiunile de depozitare si transport ale tichetelor de hartie. Nu in ultimul rand, statul isi creste controlul asupra emiterii si utilizarii acestor fonduri, destinate pentru acoperirea costurilor de masa, deoarece se vor putea monitoriza si limita mai eficient tranzactiile doar catre unitatile de alimentatie publica; colectarea mai eficienta si detaliata a datelor statistice privind utilizarea fondurilor.

4-Nu exista cost de administrare sau alte costuri. Daca bancile va percep un comision anual pentru administrarea unui card, pentru verificarea sumei din cont si pentru extragerea unei sume din cont, administrarea acestui card nu presupune niciun cost. Mai mult, puteti verifica gratuit suma ramasa in cont pe site-ul companiei care emite tichetele electronice.

5-Cand expira tichetele electronice. Suma aferenta tichetelor de masa, primita in format electronic, trebuie consumata pana la sfarsitul anului curent. Cu tichetele electronice puteti cumpara aceleasi produse valabile pentru tichetele pe hartie (orice produse, in afara de alcool si tigari). Cardul beneficiaza de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare si poate fi reemis in cazul pierderii sau distrugerii, fara riscul de a pierde banii sau de a fi furati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 50