China a devenit pentru prima dată cel mai important partener comercial al Germaniei în 2016, întrecând Statele Unite

China a devenit pentru prima dată cel mai important partener comercial al Germaniei în 2016, întrecând Statele Unite, care se află pe locul trei, după Franţa, potrivit datelor publicate vineri, citate de Reuters.

Importurile Germaniei din China şi exporturile în China au ajuns la 170 de miliarde de euro, anul trecut, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică.

Guvernul german şi-a propus să apere comerţul liber global după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife asupra importurilor, iar consilierul lui pe teme comerciale a acuzat Germania că profită de un euro subevaluat pentru a mări exporturile.

Vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să îşi concentreze politica economică către Asia, dacă administraţia Trump continuă politicile protecţioniste.

Franţa a rămas al doilea cel mai important partener de afaceri cu un volum comercial combinat în valoare de 167 de miliarde de euro. Statele Unite ocupă a treia poziţie cu 165 de miliarde de euro.

În 2015, Statele Unite au devenit principalul partener comercial al Germaniei, întrecând Franţa pentru prima oară din 1961 datorită progresului economiei Statelor Unite şi al unei euro mai slab.

Autorităţile din Germania au anunţat, vineri, că se aşteaptă ca exporturile cu Rusia să crească probabil cu cel puţin 5% în 2017, prima creştere înregistrată în ultimii ani, pe fondul sancţiunilor impuse de Occident.

La capitolul exporturi, Statele Unite rămân cel mai mare client pentru produsele fabricate în Germania, în 2016, bunurile importate valorând aproape 107 miliarde de euro.

Franţa rămâne a doua cea mai importantă destinaţie exportatoare pentru bunurile germane, acestea valorând 101 miliarde de euro. Marea Britanie ocupă locul trei, importând bunuri din Germania în valoare de 86 de miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − = 6