China a găzduit ceremonia de semnare AIIB

Snapshot 2015-06-30 14-38-02

China a găzduit ceremonia de semnare AIIB

China a găzduit ceremonia de semnare a Băncii de Infrastructură şi Investiții (AIIB), o nouă instituție financiară internațională care rivalizează  cu Banca Mondială și Banca Asiatică de Dezvoltare. Delegații din 50 de țări au semnat documente care determină cota fiecărui membru și capitalul inițial al băncii. Marea Britanie, Germania, Australia și Coreea de Sud se numără printre membrii fondatori. Japonia și SUA, sunt țările cele mai importante care nu vor să se alăture AIIB.

SUA a pus la îndoială standardele de guvernanță a noii instituții. Condusă de China, AIIB a fost creată în octombrie de către 21 de țări, şi îşi propune să finanţeze proiectele de energie, de transport și de infrastructură din Asia. Australia a fost prima țară care a semnat actul constitutiv cadrului legal AIIB, urmată apoi de alţi 49 de membri.

AIIB va începe cu un capital autorizat de 50 de miliarde de dolari, în cele din urmă să fie ridicat la 100 de miliarde de dolari. China va deține o participație de 30.34% fiind cel mai mare acționar al băncii. India va fi al doilea acţionar, cu o posibilă participație de 10-15%, în timp ce Rusia și Germania vor ocupa poziţia a treia şi a patra.

Snapshot 2015-06-30 14-38-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =