China amenință cu un conflict comerciaUE putea până în prezent să protejeze piața proprie prin taxe vamale anti-dumping.l

img_0128

Duminică se termină: China ar urma să fie recunoscută ca și economie de piață la 15 ani după intrarea sa în Organizația Mondială a Comerțului. UE ezită, cum ar trebui să fie protejate firmele pe viitor de acțiunile de dumping? Beijingul amenință.

China amenință cu litigii comerciale, dacă a doua economie a lumii nu va fi luată pe viitor în considerare ca și economie de piață.

Toți membrii Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) trebuie să se țină de angajamentele lor, care au fost realizate cu ocazia aderării Chinei la OMC în anul 2001, pentru a evita ca dezvoltarea normală a relațiilor bilaterale comerciale și economice să fie afectată, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Beijing.

În articolul 15 al contractului de aderare la OMC chinezilor li s-a pormis că 15 ani mai târziu, deci pe data de 11 decembrie 2016, China va fi considerată o economie de piață. Statutul protejează țara de taxe punitive mari în cazul litigiilor unde există suspiciune de practicare a prețurilor de dumping. Dacă de exemplu se aduce marfă din China pentru a fi oferită sub prețul pieței europene, UE putea până în prezent să protejeze piața proprie prin taxe vamale anti-dumping.

Termenul limită pune presiune în special pe Uniunea Europeană. Pentru a putea cota China ca și economie de piață, lipsește majoritatea necesară a țărilor europene și a Parlamentului European. După estimările juriștilor UE nu va mai putea practica de duminica aceasta nici un fel de proceduri anti-dumping după regulile vechi, fără a fi susceptibilă de amenzi mari în cazul în care China apelează la Curtea de Justiție a OMC. În același timp până vineri nu a existat nici un fel de acord în acest sens, privind felul în care companiile europene afectate vor fi protejate pe viitor de importurile ieftine din China.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-droht-mit-Handelskonflikt-article19293701.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =