China anunță cea mai redusă creștere din 1990

IMG_0789

Economia chineză nu a mai crescut atât de lent de la sfârșitul Războiului Rece și până în prezent. În special exporturile, care sunt foarte importante, au avut de suferit. Beijingul vrea să reorienteze țara, dar experții sunt sceptici.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, după datele guvernului. Este cea mai scăzută rată de creștere din 1990 și până în prezent. În anul 2015 a doua economie a lumii a crescut cu 6,9%. Scăderea este rezultatul unei reorientări a economiei, dictată de la Beijing.

Este pentru a treia oară consecutiv când guvernul chinez confirmă aceeași rată de creștere de 6,7% pentru primele trei trimestre de anul trecut. În ultimul trimestru din 2016 a fost înregistrată o ușoară creștere de la 6,7% la 6,8%.

Recent China a înregistrat cifre tot mai slabe în cazul exporturilor. Anul trecut exporturile în monedă națională au scăzut cu 0,2%, după cum au anunțat autoritățile vamale la mijlocul lunii. Pe întregul an 2016 valoarea exporturilor a scăzut la 13,84 bilioane de yuan (1,9 bilioane de euro). Exporturile sunt un pilon al economiei chineze și motorul de creștere al acesteia.

Guvernul chinez vrea să restructureze și să reorienteze economia țării, să o îndepărteze de exporturi, de industria grea și de investițiile finanțate prin datorii, orientându-se către inovație și servicii. Pentru asta ia în calcul o creștere economică mai redusă. Pentru anul 2016 guvernul chinez se aștepta la o creștere economică de 6,5%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-meldet-niedrigstes-Wachstum-seit-1990-article19599412.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2