China are deficit comercial

China este considerată unul dintre cei mai mari exportatori din lume. Dar acum Republica Populară înregistrează pentru luna februarie mai multe importuri decât exporturi. Este pentru prima dată în ultimii trei ani când se întâmplă acest lucru. Motivul este cererea mare a companiilor chineze pentru materii prime.

Condusă de prețurile tot mai mari la materii prime, importurile chineze au crescut semnificativ în luna februarie a acestui an, peste așteptările analiștilor. După cum a anunțat autoritatea vamală de la Beijing, importurile pe bază de dolari au crescut în comparație cu aceeași lună a anului precedent cu 38,1%.

Exporturile au scăzut din nou ușor, cu 1,3%. Bilanțul comercial al Chinei a înregistrat astfel un deficit surprinzător de 9,15 miliarde de dolari. Este pentru prima dată în ultimii trei ani de zile când suma importurilor depășește pe cea a exporturilor.

Ca și motiv principal pentru creșterea surprinzătoare a importurilor ar fi cererea mare a companiilor chineze pentur materii prime precum fier, cupru sau petrol, are căror prețuri au crescut semnificativ în ultima perioadă, spun observatorii.

În general cererea în creștere pentru mărfuri din străinătate reprezintă un semn pentru stabilizarea celei de-a doua economii a lume, spune economistul Ye Tan din Shanghai. Cu toate acestea, datele din luna februarie ar trebui privite cu precauție, pentru că sunt influențate de vacanța din jurul Anului Nou Chinezesc.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-hat-ein-Handelsdefizit-article19734296.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =