China avansează cu planul de construcţie a căii ferate prin Amazon

_83187668_83187667

China avansează cu planul de construcţie a căii ferate prin Amazon

Planul Chinei de a construi o cale ferată de la est la vest în America de Sud, traversând părți ale Amazonului a progresat după ce Peru a fost de acord să studieze propunerea. Calea ferată va lega coasta Pacificului din Peru de malurile Atlanticului din Brazilia. Decizia a venit după discuțiile dintre premierul chinez Li Keqiang și președintele peruan Ollanta Humala.

Dacă va fi finalizată, calea ferata se va întinde pe 5300 km, însă militanţii se tem de impactul asupra populațiilor indigene. Brazilia, China și Peru vor începe acum studiile de fezabilitate în calea ferată. Premierul chinez a garantat acordul Braziliei la începutul acestei săptămâni, în cadrul turneului său de America Latină. Calea ferată va “consolida poziția geopolitică a Peru ca o poarta de acces natural pentru America de Sud”, a declarat președintele Humala.

Pentru China, aceasta ar reduce costul de transport maritim de materii prime și produse agricole.

Cu toate acestea, militantii sunt preocupați că ar putea distruge părți neatinse ale junglei amazoniană, care afectează sute de comunitati indigene. Este posibil să coste mai mult de 10 miliarde dolari, insă traseul este încă în curs de examinare. Președintele chinez, Xi Jinping, a promis la inceputul acestui an că va a investi 250 miliarde dolari, în America Latină în următorul deceniu.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-32858944

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 22