China avertizează UE cu privire la războiul comercial

c0226adb78365fff31970a917fe40db2

Din frică pentru locurile de muncă UE nu vrea să își respecte angajamentul privind clasificarea Chinei ca și economie de piață. Pentru că acest lucru ar îngreuna practicarea taxelor vamale de protecție împotriva mărfurilor cu prețuri de dumping. Cancelarul german Angela Merkel este pusă în fața unei călătorii dificile.

În litigiul privind clasificarea Chinei ca și economie de piață, Beijingul avertizează Uniunea Europeană cu privire la izbucnirea unui conflict comercial. Relațiile economice și comerciale ar putea avea de suferit, dacă UE întârzie și mai mult cu acordarea statutului de economie de piață pentru China, scrie agenția națională de știri Xinhua într-un comentariu: “cel mai prost scenariu ar putea fi reprezentat de izbucnirea unui război comercial”.

Ambele părți sunt piețe importante de export una pentru cealaltă, iar prețul unei neînțelegeri ar putea fi foarte ridicat.

Acordarea statutului de economie de piață ar proteja China în fața unor procese scumpe de anti-dumping, deci în fața acuzațiilor că produsele sale sunt aruncate pe piață la prețuri foarte mici, obținute artificial. Deja există o criză a produselor din oțel, în care Republica Populară este acuzată de faptul că oferă oțelul mult prea ieftin pe piață, datorită supracapacității de producție cu care se confruntă.

Ministrul federal al economiei, Sigmar Gabriel, care va călători duminică împreună cu cancelarul german Angela Merkel către Beijing pentru consultări la nivel de guverne, a pledat ultima dată pentru o atitudine dură în aceste negocieri. “China va putea să primească statutul dorit, când se va comporta în consecință.”, ar fi declarat acesta pentru Spiegel.

Republica Populară acuză faptul că, articolul 15 din documentul său de aderare la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), semnat în anul 2001, prevede o promisiune ca după 15 ani China să fie recunoscută ca și economie de piață. Această promisiune trebuie să fie îndeplinită până în decembrie anul acesta.

O întârziere a UE în îndeplinirea acestei promisiuni ar putea determina China să apeleze la mecanismul OMC de soluționare a litigiilor, scrie Xinhua. China este al doilea partener comercial ca importanță pentru Europa, însă UE reprezintă cel mai important partener al asiaticilor. Volumele tranzacționate zilnic între cei doi parteneri se ridică la o valoare de peste un miliard de euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-warnt-EU-vor-Handelskrieg-article17875036.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =