CHINA CAMPION

  • imageChina, cea mai mare națiune comercială a lumii

Titlul de campion mondial la export a fost de multă vreme cedat Chinei de către Germania. Chiar dacă guvernul chinez a ratat propriul obiectiv de creștere, țara a depășit chiar și SUA ca valoare a importurilor și exporturilor.

 

Dacă ar fi să ne luam după istorici, atunci informația că, China a ajuns pentru prima dată cea mai mare națiune comercială a lumii este eronată. Aceștia susțin că aceași situație s-a petrecut și în timpul dinastiei Qing, adică între 1644 și 1912. Alții contrazic aceste presupuneri și declară că, în acea perioadă, conducătorii țării nu erau atât de interesați de comerțul transfrontalier. Cu toate acestea, nu se poate stabili exact cine are dreptate, pentru că nu există cifre exacte pentru acea perioadă. În schimb, aceste cifre există pentru anul 2013.

 

În anul ce a trecut China s-a întrecut pe sine din nou în cazul comerțului transfrontalier. Valoare importurilor și exporturilor țării s-a ridicat la peste 4 trilioane de dolari. Se presupune că, cu aceste cifre, China a depășit chiar și SUA. Americanii în schimb nu își vor primi toate datele pentru anul 2013 decât în luna februarie. Cu toate acestea, din ianuarie până în noiembrie valoarea importurilor și exporturilor din SUA a fost de 3,6 trilioane de dolari. Aceste cifre declară aproape sigur faptul că, China este cea mai mare țară comercială a lumii.

 

Statisticianul șef al Chinei, Zheng Yuesheng, a declarat că acest lucru este doar o piatră de hotar pentru comerțul exterior al națiunii lor. Valoare comerțului din China s-a dublat în ultimele decenii, aproape la fiecare 4 ani. În 2009 China a răpit Germaniei titlul de campion mondial la exporturi. Conform cifrelor de la Organizația Mondială a Comerțului, China a fost în 2012 cu balanța sa comercială la doar 15 miliarde de dolari distanță față de China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 94 =