China depășește Germania

687dca67c1b1912eec825946a26c1b9a

Chinezii nu sunt doar maeștrii lumii la capitolul exporturi, ei depășesc Germania chiar și în cazul excedentului comercial. Potrivit institutului Ifo, Japonia este pe locul trei, însă la mare distanță.

Germania nu mai este lider mondial la capitolul excedent comercial, pentru prima dată din anul 2010. Așa-numitul surplus de cont curent s-a ridicat în anul 2015 în cazul Chinei la 293 de miliarde de dolari americani, deci ceva mai mult decât au prevăzut estimările celor de la institutul Ifo de la München. Astfel că Germania se situează pe locul al doilea cu fix 280 de miliarde de dolari. Pe locul trei urmează la mare distanță Japonia, explică cercetătorii.

În bilanț au fost incluse pe lângă schimburile de mărfuri chiar și toate celelalte transferuri în relația cu străinătatea, de la servicii, la ajutoare pentru dezvoltare. Surplusul german corespunde unei ponderi de 8,3% din produsul intern brut al țării. Cu perspectiva prețurilor reduse la petrol și a unui euro slab, surplusul de cont curent s-ar putea majora în noul an și să se situeze peste nivelul de opt procente.

Comisia UE clasifică valorile de peste șase procente păstrate pe termen lung ca fiind o posibilă amenințare pentru stabilitate. Iar Germania este de mulți ani peste această limită, astfel că a primit în martie 2014 o mustrare din partea celor de la Bruxelles.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-verdraengt-Deutschland-article17051336.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − 78 =