China îl amenință pe Trump cu consecințe

Reprezentatul comercial al SUA, Lightizer ar trebui să arunce o privire atentă asupra comerțului cu China. Dacă sunt identificate dezavantaje pentru SUA, atunci Trump amenință că va aplica penalități. Beijingul reacționează cu furie și amenință cu consecințe.

China a amenințat SUA cu contra-măsuri, dacă cercetarea ordonată de președintele american Donald Trump privind practicile comerciale ale chinezilor va conduce la măsuri punitive. China nu va rămâne fără reacție la o astfel de concluzie, explică Ministerul Comerțului de la Beijing. Orice formă de protecționism din partea SUA va dăuna ambelor părți.

Trump l-a însărcinat luni pe reprezentantul său comercial, Robert Lightizer, cu cercetarea amănunțită a practicilor comerciale chineze. El ar trebui să se concentreze în special pe chestiunea proprietății intelectuale. Lightizer are un an de zile la dispoziție pentru a stabili dacă este necesară o investigație oficială.

Motivul din spatele acestei cercetări este în special faptul că Republica Populară impune reguli discriminatorii pentru companii străine sau prevederi neloiale, cum ar fi că, companiile chineze care au parteneriate cu companii străine trebuie să aibe acces la tehnologiile acestora, deci și la proprietățile lor intelectuale. Dacă guvernul american va stabili că legile chinezești și practicile lor comerciale sunt dăunătoare economiei americane, atunci Trump va impune sancțiuni comerciale, precum taxe vamale mai ridicate pentru importurile chineze.

Ministrul Chinez de Externe a avertizat deja de la contractarea lui Lightizer că este posibil ca între cele două țări să izbucnească un conflict comercial, iar Beijingul va reacționa fără îndoială prin măsuri corespunzătoare, pentru protejarea drepturilor și intereselor Chinei.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-droht-Trump-mit-Gegenmassnahmen-article19983526.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − = 42