China începe construcția propriei stații spațiale

China nu mai are răbdare și nu dorește să amâne construcția unei stații spațile de mari dimensiuni. Faza de pregătiri preliminare care implică un laborator spațial și o navă cargo a fost deja încheiată. Chinezii vor deține în curând singurul avanpost din spațiu al omenirii, dacă ISS își va înceta activitatea.

Printr-un zbor spațial de succes al unei nave cargo, China dă undă verde pentru construcția propriei stații spațiale geostaționare. Directorul programului spațial cu echipaj uman, Wang Zhaoyu, a declarat în fața presei de la Beijing că proiectul intră acum în faza de construcție. China vrea să dezvolte cooperarea cu europenii, dar și alte națiuni pentru programele sale spațiale. SUA și Rusia vor ca pe viitor să ofere sprijin pentru zboruri de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Există acum capacitatea de a construi și a opera o stație spațială de dimensiuni mari, spune Wang Zhaoyu. Anterior nava cargo “Tianzhou 1” (în traducere – “vas ceresc”) a realimentat pentru prima dată cu succes micul laborator spațial pe nume “Tiangong 2” (“palat ceresc”), care se află în prezent pe orbita planetei. Construcția unei stații spațiale de mari dimensiuni și cu structură modulară ar trebui să fie începută în 2019 și finalizată în 2022. Dacă ISS își va încheia serviciul în 2024, după cum arată planurile întocmite în 2014, atunci China va rămâne singura națiune de pe Pământ care să dețină un avanpost uman în spațiu.

Primul zbor de aprovizionare fără echipaj uman realizat de chinezi a fost ultima fază din această etapă de pregătiri preliminare. Cele cinci zile de realimentare sunt un adevărat progres în industrie, tehnologia este deci funcțională și a pus baze solide pentru construcția unei stații spațiale permanente, spune directorul. Pregătirile preliminare sunt astfel încheiate și se așteaptă doar finalizarea modulelor pentru a putea fi interconectate.

În comparație cu ISS care cântărește 200 de tone, stația spațială internațională va avea dimensiuni mai reduse și va cântări doar 66 de tone. Chinezii consideră că este suficient pentru nevoile lor, iar designul va fi de asemenea flexibil, oferind trei module diferite. În timp ce ISS a fost proiectată în anii 1990, China vrea să utilizeze cele mai noi tehnologii existente pe Pământ pentru realizarea stației sale. Astronauții chinezi vor petrece acolo între trei și șase luni, poate chiar mai mult.

http://www.n-tv.de/wissen/China-beginnt-Bau-eigener-Raumstation-article19814000.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 43 =