Cât timp boom-ul s-a păstrat, atutoritățile chineze au lăsat actorii de pe piețele financiare să facă ce vor. O extindere necontrolată a fost rezultatul acestei atitudini. La cutremurul bursier de anul trecut, s-a văzut răzbunarea actorilor. Autoritățile intervin acum și pun lucrurile la punct.
Autoritățile chineze au retras autorizația a peste 10.000 de fonduri în decurs de câteva luni. Acest lucru a fost anunțat de către Asociația Administratorilor de Active din China (Asset Management Association of China – AMAC). Astfel că autoritățile de supraveghere a piețelor financiare au decis să închidă 40% din toate fondurile private de speculații și hedging.
Proprietarii de fonduri afectați de decizie operau tranzacții financiare fără nici un fel de infrastructură corespunzătoare sau fără a avea o autorizație corespunzătoare. Unele companii au fost chiar implicate în activități ilegale. Creșterea rapidă din ultimii ani a sectorului financiar privat din China a condus la o dezvoltare în care “binele și răul s-au amestecat”, explică AMAC.
Chiar și după acțiunea de amploare China mai deține 16.000 de companii de investiții înregistrate, raportează Wall Street Journal. Acestea administrează în consecință portofolii cu o valoare totală de 6,5 bilioane de yuani (circa 880 miliarde de euro).
Închiderea fondurilor este parte a unei reforme financiare pe scară largă, cu care noul șef al autorităților de supraveghere, Liu Shiyu, și-a început mandatul. Printre altele, brokerii și alți participanți la piață, care anterior au fost puțin supravegheați, sunt acum investigați de autorități.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-schliesst-10-000-Fonds-article18340441.html