. China pregătește startul către lună

IMG_0792

Luna va primi vizita unor astronauți asiatici: Autoritatea Chineză de Zbor Spațial vrea ca în câteva luni să trimită o nouă misiune pe Lună. “Chang’e-5” va așeza un vehicul de teren pe suprafața lunii și va aduce înapoi la Beijing mostre din solul lunar.

Autoritatea Chineză de Zbor Spațial a stabilit termenul pentru următoarea misiune spre Lună. La sfârșitul lunii noiembrie anul acesta va fi trimisă o sondă către satelitul natural al Pământului, după cum raportează agenția de știri Xinhua.

Misiunea sondei spațiale “Chang’e-5” prevede așezarea pe suprafața Lunii a unui vehicul, colectarea de mostre și returnarea lor către Pământ, pentru prima dată în istoria programului spațial chinez. China investește și promovează masiv de câțiva ani programul său spațial, în care zborurile către satelitul natural al Pământului joacă un rol crucial.

Prima dată China a trimis un rover pe suprafața lunii acum trei ani, prin misiunea denumită “Chang’e-3”. În cazul acestei misiuni au existat probleme de ordin mecanic, care au condus la întreruperea conexiunii cu misiunea. Vehiculul a fost utilizat însă aproape doi ani și jumătate, timp în care a trimis sute de imagini către bază.

Zborurile spre Lună fac parte din eforturile imense de a ajunge la nivelul altor mari puteri în domeniul zborului spațial. Republica Populară are planuri ambițioase în cazul spațiului cosmic: o altă misiune către Lună, în care chinezii vor să ajungă pentru prima dată pe partea întunecată a Lunii, misiune ce este planificată pentru anul 2018.

O misiune către planeta Marte este planificată pentru anul 2020, iar acesta ar trebui să plaseze un rover pe Planeta Roșie. Doi ani mai târziu va fi finalizată prima stația spațială chineză. Când Stația Spațială Internațională își va încheia serviciul la scurtă vreme mai târziu, China va rămâne singura națiune cu un avanpost permanent în spațiu.

http://www.n-tv.de/wissen/China-bereitet-Start-zum-Mond-vor-article19618402.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 56 = 62