CHINA PUTERNICA

To match Insight SHALEGAS-USA/CHINA

China vs SUA
China ar putea depăși SUA încă din acest an, preluând poziția de cea mai mare economie a lumii, mult mai devreme decât s-a anticipat anterior. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, India va urca curând pe locul al treilea. Germania va putea pretinde abia poziția a cincea.

Datele recente din evoluția celor mai mari economii ale lumii arată schimbări dramatice în clasament. Deoarece China ar putea depăși Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii, titlul ar putea fi ridicat mult mai devreme decât s-a anticipat anterior de către economiști. Acesta este rezultatul unui studiu comandat de Banca Mondială în care sunt utilizate date proaspete.

Cercetătorii nu s-au bazat pe valorile absolute ale produsului intern brut ci pe performanța economică semnificativă, ținându-se cont de puterea de cumpărare. Pentru acest studiu datele au fost reînoite, pentru prima dată din 2005. Astfel se poate estima cât de mult se poate cumpăra în cele două țări cu aceeși sumă de bani. Cercetătorii au descoperit că oamenii din țările sărace pot lua pentru banii lor mult mai multe bunuri decât se credea anterior. Deși analiza în cadrul Programului Internațional de comparare a Băncii Mondiale se bazează doar pe date până în anul 2011, rezultatele s-au ridicat exploziv. Noile cifre arată că, China a crescut puternic, iar în 2011 a atins deja 87% din puterea de cumpărare a Statelor Unite.

În 2012 și 2013 economia a crescut puternic și mult mai rapid decât în SUA, astfel încât aceasta ar putea deja prelua titlul de cea mai mare economie a lumii până la sfârșitul anului 2014, potrivit Financial Times. Potrivit datelor de la FMI economia Chinei a crescut între 2011 și 2014 cu 24%. SUA poate prezenta doar o creștere de 7,6% în această perioadă. Astfel este probabil ca China să depășească SUA în curând. O astfel de schimbare în clasament ar reprezenta un moment istoric, SUA deținând supremația încă din anul 1872.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/china-verdraengt-usa-als-groesste-volkswirtschaft-der-welt-a-966981.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − = 8