China se luptă cu tăițeii europeni

Încă de la alegerea lui Trump ca și președinte al SUA, cei de la Beijing se afișează pe scena internațională ca cei mai mari apărători ai comerțului liber. Dar acest lucru este greu de crezut. Pentru că în același timp China își mărește dependența de propria piață, pe care o protejează în special de importul de alimente.

China ridică noi bariere pentru importurile de alimente: pentru fiecare marcă de tăiței, biscuiți sau bomboane va trebui prezentat din luna octombrie un certificat special de siguranță ce se emite doar pentru piața chineză. Deoarece autoritățile din Germania sau alte țări partenere trebuie să certifice că mărfurile îndeplinesc cerințele legilor chineze și se supun standardelor și reglementărilor legale, spun cei de la Autoritatea Chineză pentru Supraveghere a Calității Produselor (AQSIQ). Asemenea organisme de reglementare nu există în țările de origine, astfel că vor trebui să fie create.

Astfel de cerințe sunt extrem de neobișnuite la nivel internațional și par să fie extrem de discriminatoare, astfel încât diplomații sunt de părere că măsurile sunt pur protecționiste. Aceștia avertizează în continuare că multe din măsurile introduse recent vor da naștere unor proceduri complicate și extrem de greoaie, fără a prezenta nici un fel de avantaje clare pentru siguranța alimentelor, scriu ambasadorii celor mai importanți parteneri comerciali – SUA, UE și Japonia, într-o scrisoare urgentă adresată vice-premierului chinez Wang Yang.

În această scriere, ambasadorii cer ca măsurile să se bazeze pe standardele internaționale. Aceștia emit de asemenea și avertizări privind pagubele care pot fi aduse pentru comerțul cu alimente și produse agricole. Noile reguli sunt, din punct de vedere al celor de la Bruxelles, cel mai bun exemplu pentru multele bariere birocratice, care sunt în contrast puternic cu declarațiile regimului comunist de la Beijing.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-kaempft-gegen-europaeische-Nudeln-article19827499.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − 23 =