China și India au semnat acorduri pentru soluţionarea diferendului frontalier

_77660223_77660222

China și India au semnat acorduri pentru soluţionarea diferendului frontalier
India și China au semnat 12 acorduri în Delhi, dintre care unul prevede China investind 20 de miliarde de dolari în infrastructura Indiei, pe parcursul a cinci ani.
La o conferință de presă cu președintele chinez Xi Jinping, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi a confirmat faptul că “pacea frontalieră” a fost importantă în acest progres. Discuțiile au venit în urma acuzaţiei aduse de India împotriva Chinei, de incursiuni teritoriale recente în Ladakh.

China este unul dintre partenerii comerciali de top din India, dar aceste două ţări luptă pentru influență regională și frontalieră. Disputa frontieră este una veche, datând din 1914, când Marea Britanie, fosta putere colonială din India, a semnat un acord cu Tibetul creând Linia McMahon la granița de facto dintre cele două țări. Însă, China a respins întotdeauna acest lucru. Ambele părți pretind teritoriul- India, regiunea Aksai Chin de Kashmir și China refuză să recunoască Ladakh și Arunachal Pradesh, ca parte din India.

Miercuri, cele două părți au semnat mai multe acorduri, inclusiv unul de a crea un parc industrial în Gujarat, cu sprijinul Chinei. Companii indiene și chineze au semnat, de asemenea, oferte preliminare în valoare de peste 3 miliarde de dolari, în sectorul telecomunicațiilor şi cel aerian, printre altele. În ciuda tensiunilor continue, comerțul între India și China a crescut la aproape 70 miliarde de dolari într-un an, cu toate că deficitul comercial al Indiei cu China a crescut la mai mult de 40 de miliarde de dolari de la 1 miliard de dolari în perioada 2001-2002.
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-29249268

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 32