China surprinde cu o creștere puternică

Noile date din China sunt îmbucurătoare pentru firmele germane de export. Pe de o parte. Dar creșterea puternică din a doua economie a lumii aduce și probleme. Boom-ul pieței imobiliare s-ar putea încheia cu un coșmar.

Economia chineză a crescut surprinzător de puternic în al doilea trimestru, mulțumită consumatorilor predispuși la consum dar și a companiilor care au investit puternic. Produsul intern brut a crescut între lunile aprilie și iunie cu 6,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, atingând astfel ritmul dorit de creștere.

Analiștii se așteptau în schimb la o încetinire ușoară a ritmului, până la 6,8%. Economia a înregistrat progrese importante în prima jumătate a anului, explică Biroul de Statistică de la Beijing. Dar instabilitatea de la nivel internațional și incertitudinea rămân ridicate. Guvernul țării este pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivul de creștere de 6,5% pentru întregul an, după primele șase luni neașteptat de eficiente, după ce pentru anul 2016 a existat o creștere de 6,7%, cea mai mică din ultimii 26 de ani.

Toate acestea reprezintă semne încurajatoare pentru creșterea economiei globale, în cele din urmă China este a doua cea mai mare economie din lume, spune economistul Craig James, de la comerciantul de hârtii de valoare, Commonwealth Securities, cu sediul la Sydney. Cu toate acestea, datele de conjunctură sunt tratate cu prudență. În ciuda creșterii puternice, Republica Populară stă pe un munte de probleme. Îndatorarea totalizează între timp 277% din performanța economică anuală. Sunt contractate multe credite noi, pentru a acoperi dobânzile și scadențele unor credite mai vechi. Chiar și protecționismul în creștere ar putea pune presiune pe această economie bazată pe export.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-ueberrascht-mit-Power-Wachstum-article19939239.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1