China trebuie să abordeze rapid problemele datoriilor

RTR4M447

Datoriile companiilor din China, care cresc într-un ritm alarmant reprezintă o amenințare gravă pentru China și economia mondială, spun cei de la FMI. Ele pot deveni problemele sistemice de mâine.

China trebuie să facă rapid ceva în privința datoriilor companiilor sale de stat, estimează Fondul Monetar Internațional. Acestea fac parte din cele mai mari pericole pentru economia chineză, spune directorul executiv adjunct al FMI, David Lipton, într-un discurs ce a avut loc în fața economiștilor în metropola Shenzhen. În cele din urmă aceste datorii pot reduce din creșterea economică sau pot determina apariția unei crize bancare.

Este o problemă serioasă, de care China trebuie să se ocupe rapid, pentru a îndepărta posibilele pericole pentru propriul sistem economic și pentru restul lumii, spune Lipton. Problemele datoriilor companiilor pot deveni problemele sistemice din viitorul apropiat.

Datoriile totale din China nu se ridică, printr-o pondere de 225 de procente din produsul intern brut al țării, la un nivel foarte ridicat față de restul lumii. Dar companiile sunt îndatorate cu 145% din PIB, ceea ce reprezintă o valoare foarte ridicată, mai adaugă Lipton în continuare. Muntele de datorii este o problemă a economiei chineze.

Iar datoriile sunt deosebit de mari în special în cazul firmelor de stat. Pentru a le putea controla mai bine, guvernul de la Beijing are nevoie de un management mai bun al acestora (Corporate Governance), spune Lipton. Experiențele altor țări în care datoriile au crescut rapid subliniază nevoia ca ceva să fie făcut rapid atât de partea creditorilor cât și de partea datornicilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-soll-Schuldenproblem-schnell-angehen-article17914436.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 41