China va deveni putere feroviară

China vrea să elimine până în anul 2025 diferențele tehnologice pe care le are comparativ cu Occidentul. Succesul noilor sale trenuri denumite “Fuxing” arată că autoritățile de la Beijing iau în serios acest obiectiv.

Înainte ca “Fuxing” să pornească în prima sa călătorie, Gara de Sud din Beijing s-a umplut de oameni care și fac selfie-uri cu noul tren super-rapid. Noul tren are o formă ascuțită și prezintă dungi laterale de culoare roșie. Toată lumea se mândrește pe rețelele sociale cu fotografiile capturate. Trenul “Fluxing”, a cărui nume se traduce în “inovație”, se află în folosință de patru luni de zile. Iar chinezii sunt foarte mândrii de gloria lor.

În comparație cu modelul anterior care se numea “Harmonie”, noul tren beneficiază de un spor subtanțial în privința vitezei, care poate ajunge la un maxim de 350 km/h. În aceste condiții distanța de 1300 km între metropolele Shanghai și Beijing va fi parcursă în patru ore și jumătate, aproape fără nici un fel de întârzieri. Modelul anterior avea nevoie de 30 de minute în plus. Noul tren nu este doar mai rapid, spune operatorul, ci este și mai bine echipat. Mai mult spațiul pentru brațe și picioare, conexiune gratuită la WLAN și prize de încărcare pentru smartphone sau notebook.

Trenurile Chinei, tot mai avansate din punct de vedere tehnologic, îi enervează pe europeni. Provocarea adusă Occidentului de la Beijing poartă numele de “Made in China 2025”. Ambițiosul plan al guvernului prevede ca în multe sectoare diferențele de tehnologie față de străinătate să fie acoperite în mai puțin de 7 ani, iar China să devină în această perioadă lider mondial în domeniu. Unitățile de producție vor fi modernizate, iar importul de tehnologie din străinătate va fi înlocuit de inovații autohtone. “Fuxing” este o consecință directă a acestui program.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/China-wird-Schnellzug-Macht-article20204196.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − 28 =