Chinezii copiază un transportor gigant

RTX2DXZH

Noi surse de venit pentru bugetul de stat ucrainian: constructorul de avioane Antonov vinde în Asia planurile pentru construcția unui transportor gigant. Chinezii vor să introducă în producția de serie un avion gigant pentru transportul de mărfuri, echipat cu șase motoare și denumit “Mrija”.

Ucraina, țară puternic afectată de o criză economică vinde către China o licență pentru producția de serie a celui mai mare avion de transport mărfuri din lume – AN-225 “Mrija” (termen ucrainian pentru “vis”). China va primi de asemenea un exemplar din aparatul de zbor, care mai are însă nevoie de câteva completări pentru a fi complet funcțional, anunță concernul de stat Antonov, ce are sediul la Kiev.

Din modelul AN-225 a existat doar o singură copie capabilă de zbor. Acesta a fost dat în uz în anul 1988 în Uniunea Sovietică. După o pauză de mai mulți ani, aparatul de zbor a fost reactivat, iar de atunci este utilizat pentru transportul de mărfuri grele peste tot în lume. Zborurile pentru transportul de mărfuri supradimensionale sau de greutate mare constituie una dintre cele mai importante surse de venit pentru concern.

Observatorii presupun că Antonov își va asigura surse suplimentare de venit prin vânzarea de licențe. Nu se știe însă cât sunt dispuși chinezii să plătească Ucrainei pentru exemplarul lor din Mrija și planurile de construcție ale acestuia. Detaliile cooperării au fost negociate în contracte separate, se mai spune în continuare.

Avionul este un transportor adevărat: aparatul de zbor are o anvergură a aripilor de 88 de metri, are 84 de metri lungime și 18 metri înălțime. Astfel că AN225 este cu mai mult de opt metri mai lung decât gigantul avion de linie A380 de la Airbus, care poate găzdui pasageri pe două nivele.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinesen-kopieren-Riesenfrachter-article18546436.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − 32 =