Chiriile și alimentele alimentează inflația

În Germania inflația se face din nou simțită. În special costurile pentru locuințe și alimente s-au majorat simțitor. Nu ne putem aștepta însă ca Banca Central Europeană să se grăbească să facă vreo modificare în politica sa de dobânzi reduse.

Prețurile mari pentru alimente și chirii au alimentat din nou inflația din Germania în luna iulie. Prtețurile de consum au fost cu 1,7% peste nivelul aceleiași luni din anul precedent, după cum raportează Biroul Federal de Statistică pe baza datelor preliminare. În luna mai inflația a fost de 1,5% și în iunie 1,6%. Comparativ cu luna precedentă prețurile în cea mai mare economie a Europei au crescut cu doar 0,4%.

În special pentru alimente (+2,7%) și chirii (+1,8%) consumatorii au trebuit să plătească în luna iulie mai mult ca și în urmă cu un an. Energia s-a scumpit ușor cu 0,9%. În luna iunie prețurile la energie au rămas neschimbate. Rata inflației calculată după standarde europene (HPVI) s-a ridicat la 1,5% pentru Germania. Această rată este relevantă pentru politica monetară a Băncii Central Europene.

Banca centrală are ca obiectiv pe termen mediu pentru întreaga zonă euro un nivel stabil al prețurilor la o inflație sub pragul de două procente. Pentru că autoritățile monetare au ratat acest obiectiv timp de ani de zile, ele încearcă să îl îndeplinească prin infuzii de capital pe piață. Dar băncile și cei cu economii suferă de pe urma dobânzilor extrem de reduse. În Germania cresc presiunile pentru o majorare a dobânzilor de referință.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mieten-und-Lebensmittel-treiben-Inflation-an-article19958891.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24