CIA da, FBI nu: Rusia a intervenit în alegerile americane pentru a-l ajuta pe Donald Trump să ajungă la Casa Albă

rusia-1170x644

Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite nu doar pentru a submina sistemul electoral, ci și pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă, potrivit unui raport CIA prezentat de Washigton Post. Atacurile cibernetice din campanie au vizat nu numai organizații ale partidului Democrat, ci și computere ale Comitetului Național Republican, însă au fost făcute publice doar informații găsite pe serverele democrate, a constatat CIA.

“Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și alții, inclusiv șeful de campanie al lui Hillary Clinton”, scrie publicația americană.

“Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a-i crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton.”

Rezultatele anchetei indică în mod clar că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump, mai scrie Washington Post.

“Este rezultatul evaluării serviciilor de informații care arată că țelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales”, a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigației.”Există deja un consens în această privință”.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruși ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.Echipa de tranziție a lui Trump a respins rezultatul investigației:

“E vorba despre aceiași oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă”, se arăta într-o declarație a echipei de tranziție. Conform oficialilor americani citați de New York Times, citată de Agerpres, Comitetul Național Democrat a fost atacat de două unități cibernetice rusești.

Prima, numită Cozy Bear sau APT 29 de către experții americani ar fi petrecut luni în sistemul DNC, dar și în rețelele de calculatoare ale altor instituții guvernamentale și politice. Însă nu a dat publicității niciun document. (APT înseamnă Amenințare Persistentă Avansată și se referă de obicei la un intrus sofisticat sponsorizat de un stat.)

A doua, GRU – unitate controlată cunoscută sub numele de Fancy Bear sau A.P.T. 28 — ar fi creat două entități pe internet, Guccifer 2.0 și DCLeaks, pentru a da publicității documentele democraților. Multe dintre aceste documentele au fost trimise către Wikileaks, care le-a dat publicității pe parcursul mai multor săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie.

Totusi FBI are alta parere. Astfel, un oficial din cadrul FBI a fost nevoit să apară în fața membrilor Casei Reprezentanților, pentru a-și exprima părerea în legătură cu concluzia CIA. În mod surprinzător, acesta a oferit un răspuns contradictoriu, scoțând în evidență diferențele dintre cele două organizații și problemele cu care se confruntă autoritățile atunci când vine vorba de acțiunile Kremlinului.

Așa cum scrie și Washington Post, nu trebuie ignorat și aspectul cultural în chestiunea care privește cele două organizații americane. Mai exact, FBI-ul preferă dovezile tangibile care demonstrează în mod clar un lucru. De cealaltă parte, CIA-ul deduce de multe ori anumite aspecte, în funcție de comportament. Prin urmare, FBI-ul nu este convins în legătură cu faptul că Rusia ar fi avut, într-adevăr, un scop anume în timpul ultimelor alegeri prezidențiale din Statele Unite.

Lucrurile au devenit din ce în ce mai ciudate în ultimele luni de zile. Cu puțin timp înainte de alegeri, FBI-ul a declarat că a descoperit noi e-mail-uri, care ar fi avut legătură cu ancheta în care era implicată Hillary Clinton. Ulterior, s-a demonstrat că mail-urile erau inutile, însă anumiți oficiali au sugerat că analiza acestora nu ar fi fost realizată în mod corespunzător. Acum, un senator american cere demisia șefului FBI întrucât Biroul ar fi ascuns dovezi cu privire la motivele pentru implicarea rușilor.

Și președintele Obama s-a implicat în chestiunea respectivă, cerând un raport complet cu privire la acțiunile cibernetice întreprinse de ruși pe parcursul campaniei electorale recente. Președintele vrea ca majoritatea informațiilor din raport să fie dezvăluite, însă membrii Congresului vor să desfășoare, în acealși timp, propria investigație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1