Cinci inovații care vor schimba lumea de mâine: Inteligența Artificială și sănătatea mentală

În anul 1609 Galileo a inventat telescopul și a văzut pentru prima oară cosmosul într-un mod cu totul nou. Această descoperire a infirmat teoria că Pământul se află în centrul Universului și a demonstrat că planeta noastră, la fel ca și celelalte, se rotește în jurul Soarelui, realitate care până atunci a fost imposibil de observat direct. IBM Research are ambiția de a se plasa în această tradiție a inovațiilor, fie că este vorba de noi dispozitive tehnologice sau de noi instrumente software, pentru a descoperi realitatea înconjurătoare, de la nivelul nanoscopic la cel macroscopic.

IBM identifică cinci inovații care au potențialul de a ne schimba viața în următorii cinci ani:

Prin intermediul inteligenței artificiale (AI), cuvintele noastre devin ferestrele propriei sănătăți mentale.

În următorii cinci ani, ceea ce spunem și ceea ce scriem vor fi indici ai stării noastre de sănătate, atât mentale cât și fizice. Particularitățile și tiparele modului nostru de exprimare verbală și în scris vor fi analizate de noi sisteme cognitive automate care vor identifica simptomele preliminare ale tulburărilor de dezvoltare, ale unor boli psihice și ale maladiilor neurodegenerative, ajutându-i pe medici și pe pacienți să preconizeze, să monitorizeze și să urmărească mai bine evoluția acestor afecțiuni.

În prezent, afecțiunile psihice, inclusiv tulburările de dezvoltare și condițiile psihiatrice și neurodegenerative reprezintă, deopotrivă, o imensă povară atât din punct de vedere al suferinței umane cât și al costurilor economice. Spre exemplu, în prezent, unul din cinci adulți americani se confruntă cu afecțiuni psihice precum depresia, tulburări bipolare sau chiar schizofrenie, iar aproximativ jumătate dintre americanii care suferă de afecțiuni psihiatrice severe nu primesc niciun tratament. Conform proiecțiilor, costurile economice globale ale afecțiunilor mentale vor depăși suma de 6 trilioane de dolari până în anul 2030.

În următorii cinci ani, programe de analiză cognitivă vor monitoriza comunicarea verbală și în scris a pacienților în căutarea indiciilor de afecțiuni mentale prezente în modul de exprimare, dar și în sintaxă, intonație și în sensul comunicării. Combinarea rezultatelor acestor măsurători cu cele obținute prin utilizarea sistemelor imagistice (RMN, EEG) și de la dispozitivele mobile pot oferi o imagine mai completă a stării de sănătate psihică a fiecărui individ, permițând identificarea și tratarea eventualelor afecțiuni încă din faze incipiente. Printre afecțiunile care vor putea fi diagnosticate și tratate astfel se numără maladiile Parkinson și Alzheimer, maladia lui Huntington, stresul post-traumatic și chiar tulburările de neurodezvoltare așa cum sunt autismul și ADHD. Cele mai discrete semnale ale acestor boli, care odată erau imposibil sau foarte greu de detectat, vor deveni indicii clare ale riscului unui pacient de a suferi de o anumită tulburare mentală sau, pentru cei deja diagnosticați, vor oferi instrumentele pentru a monitoriza cu precizie evoluția unui eventual tratament.

Cercetătorii de la IBM folosesc transcrierile și înregistrările audio ale interviurilor psihiatrice, împreună cu sisteme AI de învățare, pentru a identifica modele în limbaj ce pot diagnostica și monitoriza cu precizie psihozele, schizofrenia, maniile și depresia. În prezent este nevoie de doar aproximativ 300 de cuvinte pentru a-i ajuta pe medici să calculeze riscul ca un pacient să sufere de psihoze.

“În calitatea mea de neurolog, vreau să înțeleg creierul, dincolo de structurile sale fizice, de neuroni și de sinapse. Vreau să înțeleg cum funcționează (…) Cum se face că 900 de grame de proteine și apă pot alcătui acest organ incredibil de complex și de uimitor care conduce omenirea? În ultimă instanță, creierul este organul responsabil de comportament. Noi, în comunitatea științifică și medicală studiem comportamentul folosind același tip de abordări computaționale pe care le folosim și pentru a studia atributele fizice și modul în care funcționează creierul”, conform lui Guillermo Cecchi, cercetător în cadrul Biometaphorical Computing la IBM Research.

Aproape 20% dintre americani se vor confrunta, într-un anumit moment al vieții lor, cu probleme de ordin psihic. Fie că va fi vorba de o maladie neurologică (Huntington, Alzheimer, Parkinson etc), fie că este o tulburare mentală (depresie, psihoză), costul global al tratării acestor afecțiuni mentale este mai mare decât costurile combinate ale tratării diabetului, bolilor respiratorii și afecțiunilor oncologice.

Prin folosirea biologiei computaționale, a analiticii și a noilor sisteme AI capabile să învețe singure vor putea fi dezvoltate noi instrumente ce vor analiza rapid limbajul și vor identifica primele simptome ale afecțiunilor sau tulburărilor mentale, permițând o mai bună alocare a resurselor și o mai bună planificare și monitorizare a tratamentului. Într-un studiu realizat alături de psihiatri de la Universitatea Columbia s-a putut preconiza cu o acuratețe de 100% care dintre adolescenții dintr-un grup de risc va suferi un prim episod psihotic într-un interval de timp de 2 ani.

Într-un alt studiu desfășurat de IBM în colaborare cu specialiști de la Pfizer este nevoie de analiza unui singur minut de discurs din partea pacienților cu Parkinson pentru a identifica stadiul acestei maladii și pentru a o monitoriza cu o precizie de aproximativ 80%.

Conform previziunilor IBM, în următorii cinci ani ceea ce spunem și ceea ce scriem va putea fi folosit ca indicii ale sănătății noastre fizice și psihice. Particularitățile și modele identificate în limbajul nostru vor fi analizate de sisteme cognitive automate și vor identifica eventualele semne incipiente ale maladiilor mentale, permițând începerea timpurie a tratamentului adecvat.

Aceste sisteme de diagnoză timpurie au capacitatea să schimbe lumea, oferind un grad ridicat de precizie și oportunitatea de intervenție rapidă prin tratamente adecvate.

În prezent, cercetătorii de la IBM lucrează la o aplicație de analiză automată a limbajului pentru telefonul mobil. Prin această aplicație va fi suficient un singur minut de vorbire pentru a oferi o imagine generală asupra stării de sănătate mentală a oricărei persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 24