Cinci lucruri care te vor face mult mai fericit

AAEAAQAAAAAAAAeaAAAAJGUyZjcyYjEzLThjNGMtNDcxNC04NGZiLTQ3MDdkODA3NDhhZg

Nu este suficient sa primeşti sfaturi cu privire la fericire, acest lucru este de înțeles, deoarece toţi suntem diferiţi in felul nostru. Ceea ce face o persoana fericită, ar putea face o alta nefericită. În fața multor opinii contradictorii, și de multe ori subiective, ce ar trebui să faci dacă vrei să duci o viață mai fericită? Doar uiă de toate sfaturile subiective și concentreaza-ţi energia și atenția asupra faptelor dovedite științific.

“Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea vine din propriile noastre actiuni. “- Dalai Lama

Omul de ştiinţă Alex Korb a petrecut mult timp studiind efectele diferitelor strategii de fericire asupra creierului. Descoperirile sale ne pot învăţa multe despre ceea ce functioneaza de fapt, atunci când este vorba de stimularea fericirii proprii. Studiile lui Korb au demonstrat că gândurile, și emoțiile pe care le simţim ca răspuns la aceste gânduri, au un impact profund asupra zonelor surprinzătoare ale creierului.

Următoarele sunt cinci lucruri dovedite ştiinţific ca te pot face mai fericit:

Recunostinta creează fericire. Adevăratul antidepresiv neuronal este recunoștința. Aceasta creste nivelurile de serotonina si dopamina- produse chimice care face creierul fericit și aceleași substanțe chimice vizate de medicamentele antidepresive. Lucrul remarcabil despre recunoștință este că poate funcţiona chiar și atunci când lucrurile nu merg bine pentru tine. Asta pentru că de fapt nu trebuie să simţi recunoștință spontană, pentru a produce schimbari chimice in creierul tau; trebuie doar să te forțezi să te gândesti la ceva din viata ta pe care îl apreciezi. Acest fel de gândire activeaza creierul sa te faca sa te simti mai fericit.

Etichetarea sentimentelor negative le dilueaza puterea. Există o cantitate uimitoare de putere în pur şi simplu etichetarea emoțiilor negative. Intr-un studiu, participantii au fost verificati în timp ce etichetau emoțiile negative. Când au denumit aceste emoții, cortexul prefrontal al creierului a preluat pozitia și amigdala cerebrală (unde sunt generate emotii) s-a calmat. Acest efect nu funcționează doar cu propriile emotii; recunoasterea emotiilor altor oameni le calmeaza, motiv pentru care negociatorii de ostatici ai FBI se bazează frecvent pe această tehnică.

Luarea deciziilor te face să te simţi bine. Similar cu numirea emoțiilor, luarea deciziilor angajeaza cortexul prefrontal, care calmeaza amigdala cerebrală şi restul sistemului limbic. Cheia este sa iei o decizie care să fie’’suficient de bună”. Încercarea de a lua o decizie perfectă cauzează stres. Întotdeauna am fost conştienţi de acest lucru, dar acum există cercetări științifice care explică de ce. O decizie “suficient de bună” activează zonele prefrontale dorsolateral ale creierului, calmând emoţiile și ajutându-te sa simţi mai mult control. Încercarea de a lua o decizie perfectă, pe de altă parte, creşte activitatea frontal ventromedian care înseamnă în esență, că emoțiile tale se prea implică în procesul de luare a deciziilor.

Ajutând alţi oameni. Acest lucru vă oferă un val de oxitocină, serotonina, si dopamina, care toate care creează sentimente bune. Intr-un studiu de la Harvard, angajații care i-au ajutat pe alții au avut de 10 ori mai multe sanse sa ramana concentrati la locul de muncă și cu 40% mai multe sanse de a obtine o promovare. Același studiu a arătat că persoanele care au furnizat în mod constant sprijin social au fost cele mai susceptibile de a fi fericit in timpul perioadelor de stres ridicat.

Creierele noastre sunt conectate prin atingere. Oamenii sunt animale sociale, la punctul în care creierul nostru reacționează la excluziunea socială în același mod în care acestea reacționează la durere fizică, cu activitate in cingular anterior si insular.

https://www.linkedin.com/pulse/how-make-yourself-much-happier-dr-travis-bradberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 6