Cinci modalităţi prin care oamenii rezistenţi folosesc eşecul în avantajul lor

Resilience

În timp ce unii oameni se forţează pentru a evita emoţiile inconfortabile, oamenii rezistenţi au o remarcabilă abilitate de a tolera suferinţa. Ei se confruntă cu vremuri grele, atât profesional, cât şi personal, cu determinarea de a da tot ce-i mai bun şi încrederea că vor gestiona orice viaţa le va aduce.

Fie că sunt trecuţi cu vederea la o promovare sau sunt refuzaţi la o întâlnire, oamenii rezistenţi nu le permit respingerilor să le devalorizeze propria valoare. În schimb, ei văd eşecul ca pe o oportunitate de a-şi dezvolta abilităţile şi a deveni mai buni.

Uite aici cinci strategii pe care oamenii rezistenţi le folosesc pentru a-şi reveni după un eşec:

• Ei practică recunoştinţa. Oamenii rezistenţi admit că, indiferent cât de rele pot fi circumstanţele, situaţia lor putea fi mult mai rea. Nu-şi permit să-şi exagereze gravitatea problemelor şi nici nu se grăbesc să prezică cât de rău va fi. În schimb, privesc eşecul dintr-o perpectivă corectă.
În loc să fie supăraţi că prima lor încercare n-a funcţionat, aleg să fie recunoscători pentru că au avut oportunitatea de a încerca. Îşi reamintesc că multe dintre eşecurile de azi nu vor mai conta anul viitor. Voinţa lor de a merge până la sfârşit, îi ajută să-şi păstreze starea de spirit pozitivă, iar ei continuă să fie productivi, chiar şi atunci când lucrurile nu ies cum şi-ai propus.

• Caută lecţiile din care pot învăţa. În loc să se scuze pentru eşecurile lor, oamenii rezistenţi învaţă din fiecare eroare. Identifică abilităţi, idei şi lecţii de viaţă care pot fi câştigate după fiecare oportunitate eşuată.
Ei văd eşecul ca o dovadă că-şi forţează limitele. Ei ştiu că dacă nu greşesc niciodată, nu se străduiesc suficient. Fiecare poticnire e dovada că-şi depăşesc zona de confort, o componentă esenţială a autodezvoltării.

• Îşi respectă vulnerabilităţile. Nu le este frică să recunoască că au slabiciuni. Fie că un lider eficient îşi recunoaşte problemele într-o organizaţie sau un individ îşi recunoaşte zonele de dezvoltare profesională, oamenii rezistenţi folosesc eşecul ca pe o oportunitate de a-şi identifica punctele slabe.
În loc să-şi conteste deficienţele sau să-şi ascundă greşelile, oamenii rezistenţi aleg să fie autentici. Abordarea lor umilă, conştientă de sine, îi ajută în dezvoltarea strategiilor pentru a deveni mai buni.

• Îşi recunosc punctele forte. Folosesc eşecul ca pe o oportunitate de a-şi recunoaşte atributele lor pozitive. Fie că asta înseamnă să-şi actualizeze aptitudini care le-au folosit cu succes în vremurile grele, sau să-şi recunoască talentele care i-au ajutat să ajungă unde sunt azi, ei îşi cunosc punctele forte.
Când oamenii rezistenţi îşi recunosc capabilităţile, o fac fără aroganţă. N-au nevoie să se laude în faţa celorlalţi cu aptitudinile sau realizările lor. În schimb, sunt capabili ca pur şi simplu să recunoască ce au făcut bine pentru a-şi folosi punctele forte în avantajul lor.

• Îşi creează un plan pentru a deveni mai buni. În loc să privească eşecul ca pe un sfârşit, îl văd doar ca pe un început. Când nu obţin rezultatele pe care şi le doresc în încercarea de a finaliza un proiect sau o sarcină, se opresc pentru a reconsidera modul de abordare a situaţiei data viitoare.
Propria valoare a unei persoane rezistente nu este dependentă de realizările acesteia. Oamenii rezistenţi se simt bine cu ei înşişi chiar şi-atunci când nu sunt în fruntea jocului lor. Încrederea lor le permite să facă faţă eşecului repetat cu tenacitate.
Fiecare dintre noi are abilitatea de a-şi construi puterea mentală şi de a-şi dezvolta o rezistenţă crescută. Contează alegerile pe care le facem şi dorinţa de a deveni mai buni. Cu multă muncă, putem învăţa să folosim obstacolele ca oprtunităţi de a deveni mai buni.

http://www.huffingtonpost.com/amy-morin/5-ways-resilient-people-u_b_6879788.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 22 =