Cinci semne ca ești mult mai inteligent decât media

SEOUL, SOUTH KOREA - JULY 1: A miniature statue of Albert Einstein is seen an exhibition commemorating the 100th anniversary of the publication of late German-born physicist Albert Einstein's Theory of Relativity at a science museum on July 1, 2005 in Seoul, South Korea. The revolutionary theory led to a complete revision of the scientific understanding of space and time. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Inteligenta, sau IQ-ul, nu este ceea ce știi, ci mai degrabă ritmul în care iti fixezi informațiile noi. Studiile longitudinale au aratat ca IQ-ul este fixat la o vârstă fragedă, astfel încât ramai blocat cu ceea ce ai. În timp ce IQ-ul este departe de a fi singurul lucru care determină succesul în viață, cercetarile arată că nici macar nu este cel mai important lucru, insa un IQ ridicat nu este un lucru rău. 

“Diferența dintre prostie și geniu este că geniul are limitele sale.” -Albert Einstein

Cei mai mulți dintre noi trec prin viață si nu știu niciodată exact cât de inteligenti sunt. IQ-ul este un lucru dificil de măsurat, și cu excepția cazului în care esti dispus sa dai  câteva sute de dolari la un profesionist instruit, nu vei ști niciodată sigur ce IQ ai.

Noile cercetari ofera cateva indicii interesante care leaga experientele de viata timpurii, printre altele, de inteligenta ridicata. În cazul în care oricare dintre următoarele ti se aplică, pur si simplu s-ar putea sa detii un IQ ridicat.

  1. Esti anxios. Este greu să ne gandim la anxietate ca la un lucru bun, dar dovezile sugerează că s-ar putea să nu fie așa de rău. Psihiatrul Jeremy Coplan au studiat pacientii cu tulburari de anxietate si a constatat ca persoanele cu cele mai grave simptome au avut scoruri de IQ mai mari decat cele cu simptome mai linistite. Alte studii au constatat scoruri mai mari de IQ-verbal la persoanele cu niveluri mai ridicate de anxietate.

  2. Ai inceput sa citesti devreme. Un studiu britanic realizat pe 2.000 de perechi de gemeni identici a constatat ca, in ciuda genele lor identice, copiii care au început să citească mai devreme au avut un IQ mai mare (atât verbal, cat și non-verbal) decat fratii lor. La suprafață, acesta pare destul de ușor de explicat: copiii care au învățat să citească au făcut-o mai devreme,  pentru că erau mai deștepți. Dar nu aceasta a fost explicatia. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca invatand sa citeasca mai devreme a avut de fapt un impact asupra dezvoltarii inteligentei  copiilor.

3. Ești stângaci. În timp ce există  mici corelații inexplicabile între a fi stângaci și a fi criminal, există unele avantaje intelectuale pentru a fi stangaci. Un studiu a demonstrat ca neîndemânarea este asociata cu gândirea divergentă, cu atât mai mult la bărbați. Aceasta abilitate  unica de a combina cele două obiecte care nu au legătură într-un mod semnificativ este un semn de inteligență.

4. Ai luat lecții de muzică de mic copil. Există o serie de studii care demonstrează că formarea muzicală îmbunătățește inteligența verbală și funcția executivă, o abilitate care este critica pentru  concentrare si auto-control. Într-un studiu realizat de psihologul Sylvain Moreno, 48 de copii cu vârste cuprinse între patru și șase ani  au participat la un program de instruire computerizat condus de un profesor. Timp de o oră pe zi, cinci zile pe săptămână. In patru săptămâni, jumătate din elevii au completat un program muzical, iar cealaltă jumătate a finalizat un program de arte vizuale. La sfârșitul experimentului, 90% dintre copiii care au primit formarea muzicală au demonstrat imbunatatiri in IQ-ul verbal. Așa că, dacă ai luat lecții de muzică de când erai copil, este un semn bun.

5. Ești amuzant. Cercetarile arată o legătură puternică între a fi amuzant și nivelurile ridicate de inteligență verbală și raționament abstract. Se pare că amuzamentul este produsul unei minți ascuțite. Acum, trebuie doar să vii cu o glumă despre asta.

5 Signs You’re Much Smarter Than Average

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =