Cine doarme mai puțin va fi bolnav mai des

Schlaf

Cine doarme mai puțin va fi bolnav mai des

Lipsa de odihnă crește riscul de a prinde o răceală. Chiar și alcoolul, tutunul sau stresul au o influența mai redusă asupra riscului de a răci, așa cum o are somnul. Acesta afectează serios sănătatea fizică.

Lipsa de somn îi face pe oameni mult mai predispuși la răceli. Într-un studiu se arată că lipsa de somn crește riscul de gripă de patru ori. Cercetătorii lui Aric Prather de la University of California din San Francisco au cercetat 164 de adulți și i-au chestionat privind stilul lor de viață, cu privire de asemenea și la consumul de alcool, tutun, hrană sau stres. Aceștia au dormit de asemenea timp de o săptămână având atașați senzori.

Apoi aceștia au infectat participanții cu viruși de gripă comună și i-au izolat într-un hotel. În următoarele săptămâni aceștia au luat probe zilnice de secreții nazale, care au fost apoi analizate. Rezultatul a fost că la un somn mai scurt de șase ore pe noapte aceștia au fost de 4,2 ori mai susceptibili la instalarea virusului decât cineva care doarme cel puțin șapte ore pe noapte. Cine doarme mai puțin de cinci ore se expune unui risc de 4,5 ori mai ridicat.

În total somnul are o influență mult mai mare decât vârsta, hrana, stresul sau fumatul, după cum au raportat cercetătorii în revista științifică Sleep. Somnul a fost mai important decât orice alt factor inclus în măsurători, a adăugat Prather. Nu a contat ce vârstă au avut participanții, cât de stresați au fost, apartenența lor etnică, educație sau venit. Nu a contat deloc dacă au fost fumători. Dacă nu dormi, acest lucru îți va afecta profund sănătatea.

http://www.n-tv.de/wissen/Wer-wenig-schlaeft-wird-oefter-krank-article15827941.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − = 20