Cine ne deszăpezeşte “de urgenţă”. Contracte pentru curăţarea drumurilor au ajuns la o fostă miss Italia şi milionarul din umbră

deszapezire-650x435

Românii au plătit deja în această iarnă, via bugetul CNADNR, aproximativ 60 de milioane de euro pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor.

La sfârşitul lunii decembrie şi în primele zile ale anului 2017, multe dintre aceste contracte au fost atribuite prin procedura „de urgenţă”, fără anunţ de participare sau licitaţie publică, prin negociere directă, iar unele au ajuns la firme conectate politic, precum foşti parteneri de afaceri ai lui Marian Vanghelie sau ai fiului Rovanei Plumb, dar şi la apropiaţi din Giurgiu ai PSD, cu care în trecut s-a afişat şi actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

O excepţie notabilă este însă în Vâlcea, unde deszăpezirea fie nu a fost încă contractată, fie a fost atribuită doar la urgenţă, prin negociere directă. Aici, zăpada de pe o parte din şosele a încăput pe mâinile unei firme deosebite: este deţinută la vedere de două tinere surori din Republica Moldova, cea mai mică fiind o fostă Miss Italia nel Mondo, care acum este o vlogger-iţă de succes într-ale machiajului profesionist, pe YouTube.

În spatele surorilor Diana şi Marcela Curmei, în umbră, stă însă altcineva. Cu acţiuni la purtător. Este vorba despre milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupţie, acţiunile fiind acum sub sechestru în dosarul Ferma Băneasa-prinţul Paul.

Cu trei ani în urmă, o altă fostă Miss  făcea deszăpezire alături de sora ei fotomodel, sub bagheta dirijoare a unui fost subordonat al lui Nelu Iordache, fost „rege al asfaltului”.

Pentru a doua oară în trei ani, o mică porţiune din drumurile naţionale ale patriei sunt deszăpezite de firma unei foste Miss, care se bucură însă din spate de sprijinul unei persoane mult mai bine conectate politic sau la domeniu. De data aceasta, o parte din drumurile din Vâlcea sunt deszăpezite de firma Wins Construct Project, din Bucureşti, deţinută la vedere de Diana şi Marcela Curmei, două surori din Chişinău. Contractul a fost câştigat de firma respectivă fără licitaţie publică, la procedura de urgenţă, prin negociere directă, la fel ca toate contractele din această iarnă atribuite de Secţia Drumuri Râmnicu Vâlcea.

Diana Curmei a fost Miss Italia nel Mondo, titlu câştigat în 2009, la vârsta de 19 ani, iar acum este un vlogger de succes sub pseudonimul „easyNeon”, la vârsta de 26 de ani. Ea prezintă pe YouTube sfaturi pentru machiajul profesionist, având peste 630.000 de abonaţi la canalul său video. Tatăl lor, Victor Curmei, trăieşte la Chişinău şi deţine o firmă agricolă, Agroexim, care se ocupă cu exportul cartofilor în peste 18 ţări, inclusiv în România, conform site-ului de prezentare. Tinerele mai deţin împreună o firmă de comerţ pe internet, Vogue Voitto, înfiinţată în 2015 în Bucureşti.

Firma este administrată de Liviu Ionuţ Anghelina, din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, fost expert în achiziţii publice la firma Argecom, deţinută de omul de afaceri argeşean Gheorghe Axinte şi care acum se află în insolvenţă.

În spatele firmei de construcţii se află însă milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupţie, el fiind cel care ar fi organizat grupul de interese financiare din jurul retrocedărilor ilegale ale pădurii Snagov şi Fermei Băneasa către prinţul Paul de România (Lambrino), conform acuzaţiilor DNA. Truică deţine 1.000 de acţiuni la purtător la firma Wins Construct Project, în valoare de 120.000 de lei, pe care procurorii DNA le-au descoperit la percheziţiile domiciliare şi pe care au pus sechestru asigurător, conform rechizitoriului DNA de trimitere în judecată a lui Remus Truică.

Firma nu se află la primul contract într-ale şoselelor, în 2015 mai câştigând întreţineri de drumuri din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, în asociere cu alte firme (una dintre ele, Via Strade International, fiind fondată în 2015 de soţul fostei senatoare PDL Cornelia Cazacu şi de partenerul acestuia de afaceri, foşti acţionari la Eurovia Construct, firmă abonată la contracte de asfaltare pe vremea guvernării PDL) sau de una singură. În total, Wins Construct Project a câştigat din contractele de asfaltare şi deszăpezire cel puţin 16 milioane de lei (peste 3,5 milioane de euro), în perioada 2015-2016 (detalii mai jos).

În 2014,  o altă firmă de Miss care făcea deszăpezirea, de data aceea pe câteva drumuri naţionale din judeţul Dâmboviţa. Firma surorilor bistriţene Loredana şi Natalia Cosmina Salanţă, Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi, câştigase de la CNADNR un contract în valoare de 2,16 milioane de euro, pentru deszăpezire. Loredana Salanţă câştigase în 2009 Miss World România, iar în 2011 titlul de Top Model of the World, sora ei fiind şi ea fotomodel. Firma lor era însă administrată de Alin Niculae Ştefan, om cu experienţă în domeniu, director în cadrul celebrei firme de asfaltări Romstrade, a lui Nelu Iordache, arestat la vremea respectivă pentru deturnare de fonduri şi care ulterior a fost inculpat şi trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie (Transalpina, Poşta Română).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =