“Închidem ochii și suportăm” a fost motto-ul ciprioților, după ce creditorii internaționali au cerut un program foarte exigent de economisire pentru acordarea ajutorului financiar. A fost nevoie ca băncile să fie salvate și implicit a fost salvat și micul stat insular din Mediterană. Cipru se desparte acum de creditorii săi.
În amintirea ciprioților șocul este încă foarte proaspăt. În urmă cu trei ani de zile, în martie 2013, a sosit vestea proastă din partea partenerilor europeni. Dacă țara dorește să primească bani, pentru ca băncile ei să nu ajungă la colaps, atunci ea va trebui să strângă cureaua. “Bail in” era noul termen folosit atunci, iar ciprioții au învățat foarte rapid ce înseamnă asta.
Clienții băncilor au trebuit să plătească pentru o parte din salvarea instituțiilor financiare. Cine a avut sume mai mari de 100.000 de euro în conturi a trebuit să doneze statului 47,5% din volumul care depășea această sumă. Această măsură a fost o premieră în politica de salvare a zonei euro, care a ajutat la salvarea a cinci țări afectate de criză, prin pomparea lichidităților în valoare de miliarde, încă de la debutul crizei grecești a datoriilor.
Trei ani mai târziu miniștrii de finanțe din grupul euro se arată fericiți în privința programului de ajutorare pentru Cipru. Țara a făcut o treabă foarte bună și se poate finanța singură în continuare, spune șeful grupului euro, Jeroen Dijsselbloem, la Bruxelles.