Cipru ridică toate restricţiile asupra mişcărilor de capital

_82142375_cypap2013

Cipru ridică toate restricţiile asupra mişcărilor de capital

Cipru ridică ultimele restricţii rămase asupra mişcărilor de capital impuse pe sistemul bancar în timpul crizei financiare din 2013. Cipru a fost singura țară din zona euro lovită de criză care a limitat transferurile de capital. Restricţiile au fost diminuate începând cu luna ianuarie.

Astfel, nu va mai exista un plafon lunar de 20.000 de euro, privind transferurile de bani de către persoanele fizice la băncile din afara ţării. Iar suma de bani care poate fi scoasă în afara ţării de de persoanele fizice a fost majorată la 10.000 de euro.

Cipru a primit un plan de salvare în valoare de 10 miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce, cele mai mari banci aproape s-au prăbușit în luna martie 2013, din cauza pierderilor uriașe de pe urma investițiilor grecești.

Vorbind vineri, presedintele Ciprului Nicos Anastasiades şi-a exprimat convingerea că insula mediteraneană s-a recuperat bine, în ciuda celor trei ani de recesiune. Criza datoriilor din Grecia a avut un impact sever asupra băncilor cipriote, care au pierdut aproximativ 4,5 miliarde de euro în valoare de obligațiuni suverane grecești – echivalentul a 25% din produsul intern brut cipriot, conform agenţiei de ştiri Reuters.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32194092

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 60