Cerințele ridicate de PC hardware sunt un motiv pentru care costul inițial al realității virtuale se ridică în jurul valorii de 1200 de dolari, dar pe măsură ce GPU-urile devin tot mai puternice și mai ieftine odată cu trecerea timpului, tot mai mulți oameni ajung să achiziționeze hardware VR Ready, poate fără să vrea.
Astăzi există estimări care arată că 53,6 milioane de utilizatori de Steam dețin deja unul dintre cele mai scumpe părți dintr-o ecuație VR Ready un GPU puternic care este pe măsura specificațiilor recomandate de industria VR.
La finalul anului 2015, la doar câteva luni înainte ca primele căști VR pentru consumatori să se lanseze, Nvidia a estimat că circa 13 milioane de PC-uri VR Ready existau pe piață. La acea vreme doar procesoarele grafice de nivel mediu sau ridicat, cu prețuri între 330 și 650 de dolari, ofereau de fapt specificațiile VR Ready, ceea ce necesita minim un AMD Radeon R9 290 sau un Nvidia GTX 970.
De atunci un nou val de GPU-uri a fost lansat atât de nVidia cât și de AMD, oferind mai multă putere la costuri mai mici, în timp ce extind în același timp grupul de oameni care dețin plăci grafice VR Ready prin faptul că acum chiar și plăcile mai ieftine dețin suficientă putere ca să proceseze realitatea virtuală.
Spre exemplu, RX 480, un GPU VR Ready de la AMD, care a fost lansat pentru un preț de 200 de dolari, în timp ce GTX 1060 de la Nvidia care este cotată la 250 de dolari oferă suficientă putere să fie VR Ready, în timp ce gamerii vor avea nevoie de GTX 970 din generația precedentă.
Progresele aduse de ultimele procesoare grafice Nvidia din laptopuri înseamnă de asemenea că azi există un număr mult mai mare de laptopuri VR Ready decât existau înainte de lansarea ultimelor procesoare din seria 10. Impactul acestor costuri mai reduse și a echipamentelor mai ieftine pare să fie chiar dramatic. Astăzi, se estimează că 53,6 milioane de utilizatori Steam au PC-uri echipate cu procesoare grafice Vr Ready.
https://www.roadtovr.com/estimated-25-million-steam-users-now-vr-ready-gpus/