Ciupeala lui Isarescu la TVA-ul ce sta sa se schimbe in trei saptamini

176873_articol

“Experienta anteriorara sugereaza ca transmisia modificarii cotei TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Noi am fost prudenti, am spus ca vor ciupi si negustorii ceva din reducerea asta de TVA. Cand s-a majorat cota de TVA in iulie 2010 nu s-a transmis cu 100%, ci vreo 60% si atunci la 60% transmisie, in vara inflatia se va duce la 0%, dar cu un an agricol bun si transmisie buna, exista <<pericolul>> sa se duca mult mai jos, la -1%”, a spus vineri Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia.

“Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influentat anticipatiile inflationiste pe termen scurt, de un an, cand rata anuala a inflatiei va fi in jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipata pentru peste doi ani se consolideaza undeva inspre 2%, care este in intervalul nostru tintit. Se pare ca se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat si de tinta europeana, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun”, a spus vineri Isarescu.

Banca Nationala asteapta o decizie privind reducerea de la inceputul anului viitor a cotei generale de TVA de la 24% la 20% dupa discutiile cu misiunea tehnica a FMI si Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai, intrucat este vorba de o “viziune”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax. BNR nu are niciun scenariu care sa prevada influenta reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la inceputul anului viitor asupra ratei anuale a inflatiei in 2016, intrucat decizia nu a fost luata. In scenariul reducerii cotei TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare si bauturi nealcoolice de la 1 iunie anul acesta, rata anuala a inflatiei este preconizata sa ajunga la 1,9% la finele anului viitor, estimare ajustata in scadere de la 2,4%.Dar zambiti nitel si continuati dupa,,,,,

————————————————————————————————————————————

regular_smile………BNR si organizarea guvernului in spitale……..

Intr-una din zile, Bula trebaluia prin bucatarie. O clipa de neatentie la tocat zarzavaturi si singele incepe sa curga. Ia repede o cirpa, infasoara degetul si o taie la spital.


Intra in dispensar si vede doua usi: “Bolnavi” si “Accidentati”.
Ca un cetatean disciplinat ce este, Bula intra la “Accidentati”.

Acolo, ce sa vezi?
Alte doua usi: “Cu sangerare” si “Fara sangerare”. Asa cum era firesc intra la “Cu sangerare”.


Alte doua usi: “De importanta vitala” si “Fara importanta vitala”. Deschide usa “Fara importanta vitala” si se trezeste iar in strada.


Pleaca nervos acasa unde familia il intreaba:


- Ei, Bula, te-au tratat bine?


- Nu s-a uitat nici dracu la mine, dar organizarea e la maaaaaare meserie.

——————————————————————————————————————————————

 

Piata nu are in prezent exces masiv de lichiditate, de aceea BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei tinute de banci, de la 10% la 8%, intrucat situatia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte buna, de 17 miliarde lei, o suma foarte mare in opinia guvernatorului.

“Asta reflecta o mai buna colectare a veniturilor, trebuie discutat serios in ce masura este de durata si reflecta o tendinta de durata, cat din surplusul incasarilor vine dintr-un efort evident facut pentru mai buna colectare, cat vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor”, a mai spus Isarescu.

Nerealizarile la capitolul de cheltuieli, au fost atent prezetate de Isarescu: 

“In momentul cand stii ca ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca aceasta tara sa se poata conecta, (…) intrarea in zona euro inseamna un pas si mai mare. Noi suntem acum integrati in Uniunea Europeana, in zona euro trebuie sa te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie sa fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie sa fie de nivel european. Avem acum un masterplan, sa vedem care e capacitatea noastra administrativa si inginereasca sa construim acele drumuri. Mai e vorba si de o schimbare de mentalitate, 20 de ani tot timpul, tot timpul nu facem drumuri ca nu avem bani. S-a dovedit ca avem bani si nu facem drumuri. Pai drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni seriosi, cu capacitate administrativa. Ati vazut o autostrada cu teancuri de bancnote? La sfarsitul anului, pentru ca cica n-aveai bani, aveai bani de conservare si puneai trei rogojini pe drum si gata, s-a conservat drumul. Aici sunt conservari masive de concept,”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 80