Cladirile neingrijite vor fi impozitate cu 400% de anul viitor

renovarea-cladirilor-ar-da-un-cu-totul-alt-aspect-orasului-oradea

Primarul Ilie Bolojan a susţinut marţi, 20 decembrie o conferinţă de presă de final de an, ocazie cu care a prezentat şi principalele proiecte de hotărâri supuse aprobării Consiliului Local.

Hotararea, gandita inca de anul trecut, va fi pusa in practica in anul care urmeaza. Dacă în prezent cota de supraimpozitare este de 100%,  anul viitor cei care deţin astfel de clădiri neîngrijite afectând aspectul întregului oraş vor plăti 400%, nivelul maxim al supraimpozitării fiind de 500%.

“Trebuie menţionat că anul trecut au apărut modificări la legea faţadelor, care ne permit să acordăm împrumuturi şi proprietarilor de clădiri, care nu sunt monumente istorice. Prin urmare, există posibilitatea ca aceşti proprietari să fie ajutaţi, iar în plus este prevăzută o scutire de impozit de 5 ani de zile.

Prevederea se aplică tuturor proprietarilor din Centrul Istoric al oraşului. Prin urmare, la facilităţi mari trebuie să existe şi constrângeri mari. Astfel, au fost identificate în teren de către poliţişti locali şi inspectori de la urbanism 248 de clădiri, care au probleme la îngrijirea faţadelor, respectiv se pot afla în pericol de dărâmare şi care de anul viitor vor trebui să plătească această supraimpozitare. Situaţia ne arată că 10% din cetăţenii care au plătit anul trecut impozit mai mare au intrat în procesul de reabilitare a faţadelor.

Credem că aceste măsuri combinate, respectiv creşterea supraimpozitării şi creşterea facilităţilor vor crea un mecanism prin care mulţi orădeni să îşi repare faţadele”, a explicat primarul Ilie Bolojan, citat intr.-un comunicat al municipalitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 8