CLIMA SE SCHIMBA

  • _74207116_174480596ONU –un nou raport privind schimbarile climatice

 

Un raport mult-așteptat al ONU cu privire la modul de a reduce schimbările climatice, spune ca lumea trebuie sa renunte rapid  la combustibilii intensivi de carbon. Trebuie sa existe o “schimbare masivă” de energie din surse regenerabile, spune  studiul de 33 de pagini publicat în Berlin. Acesta a fost finalizat după o saptamana de negocieri intre oamenii de stiinta si oficiali guvernamentali.

Gazele naturale, sunt văzute ca o punte-cheie pentru a muta producția de energie departe de petrol și cărbune. Dar au  existat si  lupte între participanți, referitor la cine va plăti pentru această tranziție energie.

 

Raportul este opera Panoului ONU Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), a fost creat pentru a oferi o perspectiva știintifica clara privind schimbarile climatice și impactul acestora. Raportul sustine ca oamenii ar trebui sa renunte la utilizarea carbonului, care in ultimii 40 de ani a fost cel mai “pompat” in aer. Aceasta nu este o sarcină simplă, cantitatea de carbon din aer trebuie să reprezinte aproximativ 450 de părți la milion până în 2100. Pentru a ajunge acolo, emisiile din 2050 trebuie să fie de 40-70% mai mici decât erau în 2010.

 

Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca sursele regenerabile sunt din ce în ce mai benefice, din punct de vedere economic competiv cu combustibilii fosili și, de asemenea, oferă o serie de alte beneficii, inclusiv aer curat și securitatea energetic. Raportul concluzioneaza ca pentru a face fata starii actuale a lumii, ar trebuii  eliminat carbonul din atmosferă. Combinarea de captare și stocare a carbonului cu bioenergie este vazuta ca o posibila solutie, dar raportul este in faza de pionerat,  afirmand ca ” metodele sunt nesigure ” și sunt ” asociate cu riscuri ” . Acest raport este al treilea realizat de ONU, cu privire la schimbarile climatice.

http://www.bbc.com/news/science-environment-27008352

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 36