Cocoaşa de smartphone, o afecţiune a noii generaţii


În prezent, smartphone-ul este unul dintre cele mai populare cadouri. Mii de astfel de dispozitive electronice, de altfel foarte utile, au fost oferite cadou persoanelor.

Cu toţii avem nevoie de smartphone, iar oamenii au devenit dependenţi de acest companion permanent care este, practic, ataşat de corpul uman: în buzunar, în geantă sau lipit de ureche în timp ce este susţinut cu umărul.

Această poziţie va afecta, în cele din urmă, starea de confort a utilizatorului pentru că, la un moment dat, poziţia devine foarte incomodă şi, adesea, urechea se va încălzi iar gâtul va începe să doară. În timp ce încălzirea urechii nu este de domeniul unui specialist în afecţiunile coloanei vertebrale, există un alt efect al utilizării îndelungate a telefonului mobil de domeniul specialiştilor în afecţiuni spinale: „text neck” (cocoaşa de smartphone)!

„Text neck” este termenul folosit pentru a descrie durerea de gât şi posibilele afecţiuni rezultate din cauza uitatului în jos la telefonul mobil, tabletă sau alte dispozitive wireless pentru prea mult timp încontinuu.

Această durere se explică astfel: capul uman cântăreşte în jur de 5 kg. În momentul în care acesta este aplecat înainte pentru a privi în jos la ecranul unui dispozitiv mobil, într-un unghi de până la 60 de grade, muşchii gâtului trebuie să susţină de 5 ori această greutate; astfel, forţa şi gravitaţia cresc greutatea capului exercitată asupra muşchilor gâtului la peste 25 de kilograme.

Muşchii umărului şi gâtului sunt forţaţi să suporte această greutate din cauza poziţiei incomode în care trebuie poziţionat capul.

Printre consecinţele pe termen lung ale acestei poziţii se numără disconfortul şi durerea în zona gâtului, înţepenirea gâtului şi durerile de cap, care se pot agrava cu timpul.

Margareta Nordin, preşedintele Eurospine, recomandă pauze frecvente în utilizarea dispozitivelor mobile de-a lungul zilei, pentru destinderea şi întinderea gâtului şi odihna capului.

Profesor Thomas Blattert adaugă: „Simptomele afecţiunii numite «text neck» trebuie să fie supravegheate îndeaproape pe măsură ce devin mai relevante, deoarece acestea afectează predominant generaţia tânără, de altfel sănătoasă”.

De aceea, se recomandă efectuarea câtorva exerciţii regulate care constau în încordarea şi relaxarea muşchilor gâtului şi ai spatelui!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 80