Codul muncii s-a modificat din nou, angajatul are drept la avocat

Bully

Prin publicarea Codului muncii  in Monitorul Oficial nr. 470 din 26 iunie 2014.in data de 29 iunie a.c. a intrat in vigoare reglementarea care prevede ca salariatii cercetati disciplinar au dreptul sa fie asistati de un avocat in cursul cercetarii disciplinare prealabile.

Conform noului text de lege, “in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este”. Pana acum, salariatii puteau fi asistati doar de catre un reprezentant al sindicatului de care apartineau. Daca nu exista apartenenta la un sindicat, salariatii nu puteau fi asistati in fata angajatorului.

In prezent, datorita noilor modificari, salariatii vor putea beneficia de asistenta unui avocat, profesionist independent si un plus de siguranta ca dreptul de aparare al salariatului este respectat in mod ireprosabil. Noile reglementari acopera un neajuns major in acest domeniu, In expunerea de motive a legii modificatoare se arata faptul ca ” in aceeasi masura putem considera ca inexistenta unui sindicat reprezentativ la nivel de angajator conduce la imposibilitatea asistarii in cadrul cercetarii disciplinare a angajatului de catre un aparator. In consecinta, este necesara acoperirea acestui vid legislativ prin introducerea unei prevederi prin care angajatul sa fie asistat si de catre un avocat in cursul cercetarii disciplinare, avand in vedere ca aceasta reglementare este prevazuta in aproape toate legile speciale privind activitatea unor profesii”, se spune in expunerea de motive.

Din pacate, in lumina noilor prevederi, apare si teama de onorariile incasate de avocati, cu toate ca acestea sunt accesibile si reprezinta, in majoritatea cazurilor, o economie de bani, timp si nervi pentru angajatii aflati in dificultate. Reprezentantul sindicatului putea fi tot un angajat, cu sau fara studii juridice, profesand in domeniu sau nu, dar dependent intr-o oarecare masura de angajator. Se limita astfel independenta acestui reprezentant al sindicatului in asistarea unui “coleg” pe durata cercetarii disciplinare.

Exista si posibilitatea ca la nivelul angajatorului sa nu existe vreun sindicat sau ca salariatul cercetat disciplinar sa nu fie membru de sindicat. Avocatul este insa platit sa-si asiste clientul cat mai bine, sa-l informeze despre drepturile sale ce decurg din contractul de munca, despre eventualele incalcari ale acestor drepturi si sa-l consilieze in adoptarea celei mai bune aparari in timpul cercetarii disciplinare.Totodata, angajatorul, stiind ca angajatul este asistat de avocat, va tinde sa-si desfasoare cercetarea disciplinara cu mai multa grija pentru aspectele legale si acest aspect ar putea duce la scaderea numarului de litigii de munca nascute din sanctiunile disciplinare.

Desigur ca in functie de posibilitatile financiare ale salariatilor-caci acesta va fi probabil singurul criteriu in functie de care se vor ghida angajatii-acestia vor opta pentru avocat sau pentru reprezentant sindical, iar viitorul ne va arata daca modificarea Codului Muncii a adus sau nu schimbari importante in derularea cercetarii disciplinare.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..cum e sa-ti asumi un risc angajindu-te sa ajuti…..

Un batran italian se spovedeste preotului sau:
– Ei bine parinte, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial o frumoasa evreica a batut la usa mea si m-a rugat s-o ascund de nemti. Am ascuns-o in mansarda mea si ei nu au gasit-o.
– Dar este un lucru minunat, nu ai nevoie de iertare pentru asta.
– Asta nu e totul , parinte. Am fost slab si i-am cerut ca rasplata pentru ca o ascundeam favoruri sexuale.
Preotul se gandi un minut apoi spuse:
– Erau timpuri grele si ti-ai asumat un mare risc ascunzand-o. Daca nemtii ar fi gasit-o la tine te-ar fi asteptat suferinte groaznice. Cred ca Dumnezeu, in marea sa intelepciune va pune in balanta faptele tale bune si pe cele rele si va avea mila de tine.
– Multumesc, parinte mi s-a luat o povara de pe suflet… pot sa va mai intreb ceva?
– Da, fiule.
– Trebuie neaparat sa-i spun ca razboiul s-a sfarsit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 58 =