Colosseum devine “centrul celui mai important parc arheologic” din lume, ce va fi inaugurat în 2018

Colosseum at dusk

“Cel mai important parc arheologic” din lume, în centrul căruia se va afla Colosseumul, va deveni operațional la începutul anului 2018, a anunțat Dario Franceschini, ministrul culturii din Italia, marți, după ce un tribunal a decis în favoarea acestui proiect, informează DPA.

Colosseum Archaeological Park, măsurând 78 de hectare, va include și alte obiective majore din “Cetatea Eternă”, precum Forul Roman, Colina Palatină și ruinele extravagantului palat al împăratului Nero, Domus Aurea.

Dario Franceschini a promovat o reformă ce vizează administrarea siturilor patrimoniale de top din Italia, în calitate de entități separate, de către experți străini, nu de angajați ai Ministerului Culturii.

În iunie, consiliul municipal din Roma a câștigat un proces împotriva reformei ce implică situl Colosseum, însă decizia a fost inversată în apel, luni.

“Am pierdut puțin timp, dar din fericire nu foarte mult. Acum muncim pentru ca pe 1 ianuarie 2018 noul director al Colosseum Archaeological Park să poată să își înceapă activitatea”, a declarat ministrul culturii într-o conferință de presă organizată marți la Roma.

82 de persoane, inclusiv 16 din străinătate, concurează pentru acest post, iar Irina Bokova, directorul general al UNESCO, al cărei mandat se va încheia în octombrie, va face parte din consiliul noului organism administrativ, a precizat ministrul Dario Franceschini.

Reforma de management propusă de Dario Franceschini a început în 2015 și vizează în prezent peste 30 de muzee italiene. Un element cheie și inovator propus de ministrul italian constă în faptul că unele dintre aceste obiective de patrimoniu sunt conduse în prezent de cetățeni străini — precum germanul Eike Schmidt, directorul Galeriei Uffizi din Florența.

Potrivit ministrului culturii, reforma sa a contribuit la modernizarea unui sector de activitate considerat “anchilozat” și a stimulat creșterea numărului de vizitatori.

Modificările propuse de Dario Franceschini fac în continuare obiectul unor revizuiri legale, așa cum este cazul unui apel în instanță, programat pentru luna octombrie, care va trebui să se pronunțe definitiv în privința posibilității ca muzeele italiene să fie conduse de cetățeni din afara Italiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =