Comisia Europeană recomandă României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare şi să îşi corecteze deficitul bugetar structural

Executivul european recomandă României să îşi îmbunătăţească politicile pentru a-i viza pe oamenii care sunt în afara pieţei muncii şi să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare pentru femei şi bărbaţi. Legea egalizării vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor a fost propusă parlamentului în 2013 şi a fost adoptată, până în prezent, doar de Senat.

În 2017, România trebuie să asigure şi acordul cu recomandările Consiliului în vederea corectării deviaţiei semnificative de la parcursul de ajustare către un obiectiv bugetar pe termen mediu. Concret, România trebuie să ajungă la un deficit bugetar structural de cel mult 1% din PIB în 2017 şi de 0,5% din PIB în 2018, în condiţiile în care deficitul structural actual este estimat la peste 2%. De asemenea, CE sugerează României să consulte partenerii sociali înainte de a stabili un mecanism transparent pentru acordarea salariului minim.

Totodată, România ar trebui să îmbunătăţească accesul la educaţia de calitate, în special pentru populaţia de etnie romă şi pentru copiii din zona rurală. În sistemul de sănătate, CE recomandă trecerea la îngrijirea în ambulatoriu şi „reducerea plăţilor informale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1