Cu ajutorul unor trucuri de contabilitate și prin fraudă mulți oameni se sustrag de la plata taxelor și impozitelor. Statele UE pierd astfel multe miliarde de euro. Cea mai mare lacună există în România. Fiscul german stă în comparație foarte bine.
Prin fraudă, evaziune fiscală sau insolvențe, statele membre ale Uniunii Europene pierd venituri în valoare de miliarde de euro. În anul 2015 veniturile din TVA au fost cu 151,5 miliarde de euro mai reduse decât era de așteptat, ne spune Comisia UE de la Bruxelles. Asta corespunde unei cote de 12,7% din veniturile așteptate. Autoritățile subliniază cu toate acestea că până și întârzierile sau problemele administrative au fost luate în considerare ca și lacune. În comparație cu anul 2014 situația s-a îmbunătățit. Există cu 8,7 miliarde de euro mai multe fonduri.
Lipsa fondurilor de la bugetul de stat se prezintă diferit în funcție de fiecare membru UE. Astfel că situația din România, spre exemplu, este de 37,8% sau 7,7 miliarde de euro lipsă, potrivit Comisiei, cea mai mare din uniune din punct de vedere procentual. În cifre absolute, Italia are cea mai mare lipsă de fonduri, de 35,1 miliarde de euro (26%). În Germania trezoreriile au ratat încasări de 22,4 miliarde de euro (10%).
Numai cazurile de frauda transfrontalieră în domeniul TVA-ului, cauzează în fiecare pierderi de 50 de miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene. În luna octombrie, Comisia intenționează să aducă în fața reprezentanților propuneri legislative pentru reducerea semnificativă a acestor pierderi.