Comoara lui Putin crește continuu

Putin-Wladimir11Invazia din Georgia, războiul din Ucraina, bombardamentele din Siria: de când Moscova își arată puterea, Banca Centrală a Rusiei adună tot mai mulți bani. Este această agitație un vestitor al unui nou joc de putere al lui Putin?

Prețul la petrol scade în continuare, rubla se prăbușește la niveluri record, dar acest lucru nu taie din apetitul președintelui rus pentru bani. Fix 1318 tone de metale prețioase a pus la ciorap Rusia, potrivit Fondului Monetar Internațional. Cel mai ridicat nivel de la sfârșitul răboiului rece. Din anul 2008 Rusia aproape că și-a triplat efectivele de aur și și-a sporit semnificativ cota de metale prețioase din rezervele de stat. Iar acest trend nu poate fi pur și simplu explicat doar prin motive economice. Mulți vorbesc de faptul că, Kremlinul vrea să își sprijine politica externă agresivă prin bani.

Rezervele de aur ale Rusiei sunt în primul rând doar o imagine vagă a surplusului înregistrat de țară din comerțul exterior, în special cel cu gaze naturale și petrol. Prin intermediul giganților energetici Gazprom și Rosneft, statul rus câștigă o grămadă de bani. Dar undeva trebuie să se ducă toți acești bani. Poate că banca centrală a țării a considerat că aurul este cea mai sigură formă de a proteja averea statului pe termen lung.

Dar de ce tomai aur? Rusia oricum plutește într-o stare de siguranță. Pentru că petrolul său este plătit în dolari, cea mai sigură monedă din lume. Nu mai există nici un motiv întemeiat pentru a transforma comoara în metale prețioase. Din punct de vedere istoric, aurul nu mai este momentan cea mai bună afacere. În anul 2011 o uncie costa peste 1900 de dolari, astăzi prețul este la sub 1200 dolari.

În special datorită sancțiunilor occidentale, goana după aur nu mai are absolut nici un sens. Prețul petrolului s-a înjumătățit în ultimii doi ani de zile. Rusia încasează tot mai puțini petrodolari. Rezervele valutare se topesc constant. Moscova are nevoie de fiecare dolar pentru a stopa prăbușirea rublei, găurile din bugetul de stat și pentru a furniza injecții de capital pentru firmele de stat ce nu o duc prea bine. Dar cu toate acestea, Krmlinul cumpără în continuare aur.

Mai rămâne doar o explicație: cu comoara sa aurită ce tot sporește, Putin intenționează să sprijine marșul său pentru putere de la nivel mondial. Aurul a fost mereu un semn de importanță geopolitică a statelor. Statele Unite dețin o rezervă de 8134 de tone, iar Germania 3381 de tone, urmate de Italia cu 2452 de tone în cazul Italiei și 2435 de tone în cazul Franței. Acestea sunt la mare distanță statele cu cele mai mari rezerve de aur.

Dar vine tare din urmă China cu 1694 de tone și Rusia cu 1318 tone. Beijingul aproape că și-a triplat exploatatțiile sale de aur din anul 2009 și până în prezent. Despre comoara de aur a Partidului Comunist din China există doar date vagi, la fel ca și în cazul Kremlinului. China publică datele sale doar o dată la fiecare cinci ani.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Putins-Goldschatz-waechst-und-waechst-article16277851.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 39