Comoara secreta a molahilor

Ruhani-Hassan2Odată cu ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului, statul german va avea din nou acces la miliarde de dolari, care timp de decenii au fost blocate în străinătate. Dar nimeni nu știe cu exactitate, câți bani ascund ayatolahii în străinătate. Și ce vor să facă cu ei.

Conturi ascunse, în care sunt stocate miliarde de dolari. Un stat, care sprijină milițiile teroriste din toată lumea și vrea să pună mâna pe tehnologia bombei atomice. Politicieni, care vor să scoată capital din drame. Ceea ce sună ca o poveste dintr-un film cu spioni este adevărat: bun venit în reality-show-ul din jurul sancțiunilor iraniene.

De la căderea șahului în anul 1979, statul-molah a fost timp de trei decenii exclus de pe scena politică internațională. Dar acum Iranul se apropie din nou de Occident. Teheranul a promis că va renunța la programul său nuclear. SUA și UE au ridicat în consecință majoritatea sancțiunilor împotriva sa.

Odată cu sfârșirea izolării Iranului, ayatolahii nu doar că au voie să exporte din nou petrol către Occident, dar în mâinile lor cade acum o comoară, care a fost ascunsă încă de la revoluția Khomeini: miliarde de dolari din conturile iraniene aflate în străinătate, provenite din comerțul cu petrol, acorduri de export sau proiecte de dezvoltare, care au fost înghețate. Banii însă vor ajunge curând în mâinile acestora. Molahii s-ar putea folosi de acești bani pentru a produce teamă și teroare în lume, se tem criticii.

Câți bani iranieni sunt blocați în străinătate, asta nimeni nu știe exact. Estimările variază foarte mult, undeva între 20 și 180 de miliarde de dolari, spune profesorul american de economie, Nader Habibi. Banii sunt înghețați încă din anul 1979 în conturi externe din SUA, Europa și chiar Coreea de Sud, Japonia sau India. Aceste state au blocat conturile molahilor pentru a nu dăuna relațiilor cu Washingtonul.

Cu toate acestea, Habibi a declarat pentru Newsweek că foarte probabil este vorba despre peste 100 de miliarde de dolari. S-ar putea ca nici iranienii să nu știe exact cât de mare este comoara lor. Nu există rapoarte oficiale în acest sens. Banca Centrală a Iranului a făcut declarații doar sporadice, mai adaugă Habibi. Pe baza acestora ar fi vorba despre 90 de miliarde de dolari, estimare efectuată la nivelul anului 2012. La aceasta se mai adaugă averea din SUA, care a fost înghețată la scurtă vreme după anul 1979, iar aceasta ar avea o valoare de 12 miliarde de dolari. Dar împreună cu dobânzile aferente, între timp ar trebui să aibe o valoare mult mai mare.

Habibi mai este de părere că cea mai mare parte din banii iranienilor ar fi ascunși în Asia, regiune pentru care iranienii s-au decis odată cu debutul litigiului privind programul nuclear, în anul 2006.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-geheime-Schatz-der-Mullahs-article16824436.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 4 = 7