Companii de tutun trebuie să plătească miliarde

33372731

Companii de tutun trebuie să plătească miliarde

Au fost manipulați să consume tutun și nu au fost informați corect despre pericolele acestuia: astfel de acuzații se răsfrâng asupra companiilor producătoare de tutun. Mai mult de un milion de canadieni au depus plângeri. Acum un tribunal a decis pentru impunerea unei despăgubiri record.

După un litigiu ce a durat ani de zile în Canada trei concerne internaționale de tutun au fost condamnate la acordarea de despăgubiri record către fumători în valoare de câteva zeci de miliarde. Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges și JTI Mac Donald trebuie să plătească către cele peste un milion de persoane afectate o sumă totală de 15,5 miliarde de dolari canadieni (11,3 miliarde de euro) ca și compensații și dobânzi la sumele aferente. Decizia aparține Curții Supreme de Justiție din provincia canadiană Quebec. Este cea mai mare sumă impusă ca și compensații vreodată în Canada. Acesta este rezultatul unei dispute ce a durat 17 ani.

Judecătorul Brian Riordan a găsit producătorii vinovați de încălcarea prevderii legale generale de a nu dăuna altora, precum și împotriva obligației de a-și informa clienții în mod corect despre riscurile și pericolele la care se expun consumând produsele lor. Producătorii au declarat că intenționează să facă apel împotriva deciziei.

Încă din anii 50 canadienii au avut o conștientizare puternică față de riscurile pentru sănătate asociate cu fumatul, susține JTI – Mac Donald într-o declarație. Această conștiință a fost de asemenea întărită de mai bine de 40 de ani de avertismentele de pe fiecare pachet de țigări. Grupul a criticat hotărârea de la Quebec și a declarat că fiecare consumator adult este responsabil pentru comportamentul său.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tabakfirmen-muessen-Milliardensumme-zahlen-article15213241.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 10