Angajații germani sunt tot mai bolnavi. Cel puțin așa arată o statistică a DAK. 12,3 zile a lipsit în medie fiecare angajat german pe parcursul primei jumătăți din 2016. Cei mai bolnavi angajați par să apară într-un anumit domeniu.
Concediile medicale au atins un nivel record în Germania în prima jumătate a anului 2016. În această perioadă gradul de îmbolnăvire se ridică la 4,4%, deci cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prima jumătate a anului 2015, arată casa de asigurări de sănătate DAK-Gesundheit.
Motivul este faptul că există un trend tot mai accentuat printre nemți în a apela la concediul medical și în cazul unor suferințe psihice sau a unor afecțiuni fizice ușoare, precum dureri de oase sau de spate. În cazul acestor tipuri de diagnostic numărul zilelor de concediu medical a crescut cu 13%. Gradul de îmbolnăvire arată numărul angajaților care au cerut concediu medical la angajator într-o perioadă anume. Peste o treime din angajați (37%) au cerut cel puțin odată concediu medical. În medie fiecare îmbolnăvire durează 12,3 zile, în aceeași perioadă a anului trecut a fost 11,7 zile, arată rezultatul analizei actuale a DAK-Gesundheit.
Angajații din landurile din estul Germaniei s-au îmbolnăvit mai des și pe perioade mai lungi, cu un grad de îmbolnăvire de 5,5%, comparativ cu anul trecut (5%). În vestul Germaniei gradul de îmbolnăvire este 4,2%, deci semnificativ mai redus. Acest lucru se resimte și asupra numărului de zile absentate de la lucru: în est au fost documentate cu 32% mai multe zile de absență decât în vestul Germaniei. La 100 de persoane asigurate în estul Germaniei au existat 1000 de zile de absență, în timp ce în vest abia 758 de zile.