NU INVESTITI

  • beirut-syrischer-fluechtling-540x304Concurență între săraci

Milioane de sirieni fug în țara vecină, Liban. Dar deja săraci, aceștia ajung să lucreze pe salarii foarte mici. Iar acest lucru atrage proteste din partea libanezilor. O situație periculoasă.

Ammar Sinan a fugit. Acesta ia o gură de aer, după care trage un fum din țigară și se enervează mai departe. Omul de afaceri sirian stă într-o cafenea în capitala libaneză Beirut, chiar lângă Souks, un popular mall de cumpărături de lux. El a deschis recent un birou aici. Dar acesta spune că în Liban el pierde lună de lună mai mulți bani decât căștigă. Aici, în schimb, este nevoit să dea mulți bani ca și mită și nu prea se merită. Își aprinde din nou o țigară.

De la izbucnirea războiului civil din Siria în martie 2011, acest om solid și cu capul chel face naveta trei zile între orașul său natal, Damasc și Beirut. În Damasc încă se mai află sediul central al companiei sale “Sinanco”, care se ocupă cu echipamente medicale și tehnologie de comunicații. El are 47 de ani acum și este de profesie inginer electric. A studiat la Oxford și și-a întemeiat compania în timpul președintelui Bashar al-Assad. Când piața siriană s-a deschis, acesta s-a folosit de șansa sa. După ce taxele de import și barierele comerciale au scăzut, afacerea sa a devenit prosperă.

 

Cu toate acestea, acum cei 37 de foști angajați ai săi nu mai trăiesc în Siria. Doi au fost uciși în timpul războiului, spune Sinana, ceilalți au fugit în altă parte. Treptat, magazinele au mers din ce în ce mai rău. Iar compania Sinan este situată într-o zonă de luptă. Rebelii bombardau guvernul, deja erau obișnuiți cu exploziile, povestește acesta. În prezent, acesta mai are 20 de persoane care lucrează pentru el. Cu toate acestea, fluctuațiile sunt foarte mari.

 

Sirienii fug din calea războiului. Oamenii ca Ammar Sinan, care fac parte din clasa de mijloc, ori din elită, intelectuali, etc. Peste 2,3 milioane de oameni au părăsit deja țara, iar alte patru milioane de persoane sunt refugiate în propria țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =