Condamnatii zilei, Adrian Severin, fost europarlamentar si ministru de externe, Titi Holban, Florin Popescu, fosti deputati

uuuu

UPDATE Miercuri 20.00; Fostul deputat Florin Popescu a fost condamnat definitiv la un an închisoare pentru conflict de intereseFostul deputat Florin Aurelian Popescu a fost condamnat definitiv miercuri de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și fals în declarații.

mgjinjq1nthmodvhmdexndq1y2q5zdy3ntizyti2ymy-thumb
În prezent, Florin Popescu se află în penitenciar, unde execută doi ani închisoare primiți într-un alt dosar, în care este acuzat că a cerut de la un om de afaceri zeci de tone de pui grill pe care le-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.

Inițial, în octombrie 2015, Florin Popescu a fost achitat de judecători pentru conflict de interese și fals în declarații, însă un complet de cinci judecători de la instanța supremă a admis miercuri apelul DNA și l-a condamnat pe fostul deputat la un an închisoare cu executare.

Florin Popescu a fost trimis în judecată pe 19 iunie 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese (8 acte materiale) și fals în declarații (8 acte materiale).

Procurorii susțineau că, în perioada august 2008 — noiembrie 2010, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu a semnat 7 acte adiționale la un contract de lucrări încheiat între CJ și societatea comercială Procor SA, la care acesta, împreună cu tatăl și fratele său, a deținut calitatea de acționar până la data de 14 iulie 2008, precum și un contract de lucrări, încheiat cu aceeași societate comercială, realizând, în mod indirect, un folos material atât pentru sine, cât și pentru rudele sale.

De asemenea, Popescu ar fi asigurat disponibil bănesc pentru SC Procor SA, necesar, între altele, pentru achitarea drepturilor salariale pentru tatăl său (perioada august 2008 — iunie 2009), în sumă de 10.383 lei, și, respectiv, pentru fratele său (perioada august 2008 — mai 2010), de 3.537 lei.

Totodată, el ar fi asigurat achitarea chiriei datorate societății comerciale Bianca Trading SA (la care familia deputatului era acționar majoritar), în sumă de 44.859 lei/lună, și, pe de altă parte, a asigurat solvabilitatea SC Procor SA în vederea achitării creditului contractat de această societate de la o bancă și garantat de Bianca Trading SA, între altele, cu un bilet la ordin emis de companie și avalizat de tatăl său.

În perioada în care a îndeplinit funcția de președinte al CJ Dâmbovița, Florin Popescu a participat la Adunările Generale ale Acționarilor în cazul a trei dintre societățile comerciale la care avea calitatea de acționar, în cadrul cărora s-au luat hotărâri cu privire la o altă firmă cu care primele trei societăți derulau relații comerciale.

Procurorii îl mai acuzau pe Florin Popescu de faptul că a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declarațiilor de avere, în calitate de președinte al CJ Dâmbovița, din datele de 25.06.2008, 15.07.2008, 10.06.2009, 21.10.2010, 25.05.2011, iar, în calitate de deputat — cu ocazia depunerii declarațiilor de avere din 12.06.2007, 12.06.2008 și 7.07.2008. Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Fostul ministru de Externe: “Comedia s-a terminat” / Acesta s-a predat la Poliţia Capitalei

Adrian Severin, fost europarlamentar şi ministru de Externe va executa patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, decizia definitivă fiind anunţată miercuri de instanţa supremă. Severin urmează să fie încarcerat.
18:22 Adrian Severin, fost europarlamentar, s-a predat, miercuri seara, la Poliţia Capitalei după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, au declarat surse judiciare. Mandatul de punere în executare a pedepsei nu a ajuns încă la Poliţie, acesta urmând să fie încarcerat după ce ajung documentele.

17:28 Severin, după condamnare: Nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei

Adrian Severin, condamnat miercuri la patru ani de închisoare cu executare, a comentat decizia definitivă a instanţei supreme pe pagina sa de Facebook, precizând că “acest act al comediei s-a terminat” şi că “nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei”.

“Sentinţa a fost pronunţată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Aşa cum mă aşteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârşit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste şi corupţie, ci dintre patrie şi duşmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârşeşte aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră”, a scris Adrian Severin pe pagina de Facebook.

16:37 Adrian Severin, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Luni s-a judecat ultimul termen din dosarul în care fostul europarlament a fost trimis în judecată de DNA. Adrian Severin le-a spus judecătorilor, la ultima şedinţă, că procesul în care este judecat este unul politic.

“Înregistrarea este prezentată de Parchet fără niciun fel de autenticitate, jurnaliştii au recunoscut că a fost modificată «accidental». Puteam să fac înţelegerea judiciară şi nu ar fi fost o problemă să iau o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez după 25 de ani în care am făcut atât de multe în această ţară. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia, prietenii. Nu pot să cooperez la ideea că România a trimis un hoţ în una din cele mai importante funcţii. Sunt oameni cărora le-am apărat drepturile, cum pot să le spun că un bandit le-a apărat drepturile? Vă rog să vă asumaţi dumneavoastră această răspundere, eu nu pot să mi-o asum. Acest proces este un proces istoric şi un proces politic. Vă rog să aveţi în vedere acest lucru”, a declarat Adrian Severin în faţa judecătorilor, în ultimul cuvânt.

Procurorii DNA au cerut luni instanţei supreme o pedeapsă mai mare pentru Adrian Severin, respectiv 6 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită şi 5 ani pentru trafic de influenţă, la care să se adauge şi un spor de pedeapsă, în condiţiile în care fostul europarlamentar a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Adrian Severin este acuzat că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la “Sunday Times”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în luna februarie condamnarea, în primă instanţă, la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

 

Deputatul Titi Holban a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, fiind astfel menţinută pedepasa de la fond.

 

La ultimul termen de judecată, de luni, procurorii anticorupţie au cerut cinci ani de închisoare pentru deputatul Titi Holban. Parlamentarul le-a spus judecătorilor, plângând, că a pierdut tot.

“Banii au fost împrumutaţi. Am avut o întâlnire cu Paul Rădulescu în septembrie la notar şi atunci m-a amenintat. Paul Radulescu, având acea condamnare şi cercetarea pentru evaziune fiscală, a căutat să beneficieze de acest denunţ. Din 2008, de când am intrat în politică, soţia avea o firmă cu 70 de angajaţi, acum este în faliment. Casa este vândută. Am poprire pe 34.000 lei de la Parlament. Pot sa spun că am pierdut tot. Nu mai am nimic de pierdut”, le-a spus parlamentarul judecătorilor cu lacrimi în ochi.

După deliberări judecătorii au decis menţinerea pedepsei dispusă de instanţa de fond în luna martie, de trei ani de închisoare cu suspendare.

Titi Holban este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi primit zece mii de euro pentru a interveni la Direcţia Antifraudă în favoarea unei firme. A fost trimis în judecată în anul 2014.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =