Congresul hackerilor pentru libertate financiară, deschis la Praga

 

Noi cripto-monede și alte instrumente de combatere a erodării libertăților financiare vor fi discutate la un congres al hackerilor deschis vineri la Praga, au anunțat organizatorii, relatează AFP.

“Tehnologia va permite utilizatorilor să se elibereze de dependența economică față de stat, să dobândească libertatea financiară și personală”, a declarat Martin Sip, unul dintre organizatori, într-un comunicat.

Potrivit organizatorilor congresului care va avea loc în acest weekend, cripto-monedele anonime Monero sau Zcash, cripto-piețele și birourile de schimb descentralizate pot stimula libertățile financiare.

În opinia lui Amir Taaki, un hacker britanico-iranian și expert în bitcoin, lumea occidentală se va confrunta cu o criză socială provocată de sistemul său economic actual.

“Astăzi, cea mai mare parte a muncii pe care o fac oamenii în timpul vieții lor nu are absolut niciun sens, niciun scop”, a declarat Taaki, care a creat britcoin-ul, o cripto-monedă britanică.

Acest “sistem mecanicist ce folosește ființele umane ca obiecte este (…) un sistem de aservire financiară”, a estimat el, acuzând acest sistem de exercitare a “unei forme cu adevărat sinistre de control social”.

“Obiectivul nostru este de a contesta acest sistem ierarhic și statul pentru a da oamenilor un sentiment de autonomie și de viață liberă”, a adăugat Taaki.

“Trebuie să găsim noi forme de organizare economică (…). Astăzi, bitcoinul este cel mai important instrument care poate sfida puterea băncilor centrale”, a insistat el.

Purtând o șapcă, cu fața ascunsă de o mască și ochelari de soare, un hacker cu pseudonimul Smuggler s-a declarat revoltat de faptul că oamenii suferă în sistemul actual dominat de băncile centrale.

“Trăim într-o lume în care, pentru a spune adevărul, nu avem bani, în sensul că pentru a putea să-i folosim în tranzacții, trebuie întotdeauna să o facem prin intermediul unei autorizații”, a explicat el.

Bitcoinul a atins cea mai înaltă valoare din istorie pe 1 septembrie, ajungând la 5.000 de dolari, însă a scăzut de atunci la 4.375 de dolari pe 2 octombrie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2